ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана08/11/2019

ЛАЛИЋ: 280 ПОГИНУЛИХ БОРАЦА СА СОКОЦА НИСУ УЗАЛУД ДАЛИ ЖИВОТЕ

 

СОКОЛАЦ, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац Жељко Лалић рекао је данас да та организација обиљежавањем крсне славе и сјећањем на погинуле саборце, жели да поручи да 280 погинулих бораца из општине Соколац нису узалуд дали животе и да су их са још 24.000 погинулих српских бораца уградили у темеље Републике Српске.

 

"Република Српска је била, јесте и биће гарант опстанка српског народа на овим подручјима за која је био припремљен други сценарио, али захваљујући тадашњем руководству Републике Српске, људима из свих сфера друштва, војног и политичког врха, ми смо се одупрли. Направили смо Републику Српску и на нама је обавеза да је чувамо", рекао је Лалић на обиљежавању крсне славе Борачке организације - Митровдана.

Он је истакао да се у спомен-соби на Сокоцу, коју су данас посјетили учесници обиљежавања Митровдана, налазе фотографије 630 погинулих бораца, да на Сокоцу има око 460 ратних војних инвалида, те да је обиљежавање Светог Димитрија - Митровдана, заштитника бораца, прилика да се саборци сјете бројних умрлих ратних војних инвалида и демобилисаних бораца.

Лалић је рекао новинарима да се сваке године овај празник обиљежава на традиционалан начин заједно са свештенством СПЦ и у присуству бројних породица погинулих бораца, ратних војних инвалида, демобилисаних бораца и представника регионалне и локалне власти.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је овом приликом рекао да је Република Српска проглашена прије оружаних сукоба и да је у отаџбинском рату одбрањена захваљујући борцима Војске Републике Српске.

Он је нагласио да је локална управа на Сокоцу увијек на услузи припадницима борачких категорија и свим становницима ове локалне заједнице у границама могућности, те истакао да је највећи број борачких категорија стамбено збринуто.

Нико Кошарац, отац младих српских бораца Миломира /1974/ и Спасимира /1971/, који су у једном дану погинули 1994. на Илијашком ратишту, рекао је новинарима да је добро што се обиљежавају празници и значајни датуми за Војску Српске, да не би пали у заборав.

"Мислим да би комплетно друштво требало повести више рачуна о породицама погинулих, јер видимо да се прича о повећању плата у јавном сектору, а нико не помиње ове борачке категорије, осим када се обиљежавају овакви дани и када им породице погинулих и ратни војни инвалиди теребају као подршка", рекао је Кошарац.

Демобилисани борац Велимир Ђукић из Дикаља код Сокоца провео је четири године у Другој моторизованој романијској бригади на првој линији, а данас каже да су борци на маргини дешавања и да би требало да њихове породице много боље живе.

Младену Мачару, сину погинулог бораца Војске Републике Српске је, како каже, драго да се обиљежава крсна слава Борачке организације Републике Српске, његује традиција у свим облицима и да се породице погинулих боре за свој статус на све начине.

Данас је, каже, са поносом стао уз војну униформу свог оца Драгољуба, изложену у спомен-соби на Сокоцу.

Мачар је нагласио да слави бораца присуствује са помијешаним осјећањима.
Задовољан је, каже, што се на овај начин саборци присјећају његовог оца команданта Првог батаљона Друге романијске бригаде који је погинуо 1992. године у 39. години, на дан када је он обиљежавао 14. рођендан.

Мачар је рекао да је са друге стране тужан што је остао без родитеља и ослонца до краја живота, а данас му је јасно да људи као његов отац, због израженог осјећаја за патриотизам и родољубље, заслужују своје мјесто у историји српског народа.

На централни споменик погинулим борцима Сарајевско-романијске регије на Сокоцу вијенце су положиле делегације Борачке организације општине Соколац, града Источно Сарајево, општине Соколац, Специјалне јединице Војске Републике Српске "Бели Вукови" и КУД-а "Завичај".

Претходно је и цркви Светог пророка Илије на Сокоцу служена света архијерејска литургија и помен, а потом су положени вијенци на централни споменик погинулим борцима Сарајевско-романијске регије, те обављено ломљење славског колача.