ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура08/11/2019

ДЕВЕТИ "ДАНИ ЊЕГОШЕВИ" ОД 11. ДО 13. НОВЕМБРА

 

ПОДГОРИЦА, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Девети "Дани Његошеви" у организацији Удружења књижевника Црне Горе, Књижевног друштва "Његош" и "Његошеве вечери поезије", под покровитељством Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија, биће одржани од 11. до 13. новембра на Цетињу и у Подгорици.

 

"Међународни `Дани Његошеви 2019` окупиће пјеснике, мислиоце, преводиоце из Црне Горе, Републике Српске, Србије, дијаспоре, који у Његошевом пјесничком дјелу и личности виде рефлексе оне првобитне творачке силе, која држи и обнавља свијет", саопштило је данас Удружење књижевника Црне Горе.

У саопштењу се истиче да је Његош светски пјесник који у свјетској књижевности и култури није довољно присутан због недовољно добрих превода.

"Али, он је и најдубље националан, а наша културна самосвијест није још сагледала његову дубину и актуелност. Многи Његошеви стихови нашим савременицима изгледају нови, свјежи и моћни - да наше културно памћење, национална свијет и друштвена стварност нема јаснијих ни дубљих ријечи којима би се могло казати сложено стање у којем смо", додаје се у саопштењу.

Из Удружења књижевника Црне Горе наводе да то говори, увијек изнова, да је Његош такав стваралачки дух, који је у свом стваралачком вијеку преживио и изразио "и тајну човјека, појединца, и тајну народа и људског рода, да у култури остаје нов, управо тим надилазећим духовним увидима у тајну људског живота, и тиме, новим генерацијама, даје ново надахнуће".

"За тематско полазише овогодишњих `Дана Његошевих` узели смо стихове из `Горског вијенца` који, како онда кад су писани, тако и данас, једнако говоре о духовном стању мислећег човјека, а посредно о дубини и тежини зла, које обремењује наше вријеме, нашу замишљеност над субином нашег народа", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да национале културне вриједности не могу да се очувају без нових стваралачких сила, нових појединаца, кроз чије стваралаштво се обнавља и језик и национална самосвијест и универзлани ослонци који држе људе и народе.

"На том путу је Његош је велики и скоро неупоредив примјер", истичње се у саопштењу.

Свечано отварање "Дана Његошевих" заказано је за понедјељак, 11. новембар, у 12.00 часова у Његошевој печатњи на Цетињу, а завршни дио свечаности планиран је за сриједу, 13. новембар, у 20.00 часова, када ће бити одржано књижевно вече у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.