ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија08/11/2019

УСКОРО ИЗВОЗ ГОВЕДИНЕ, ЧИМ ТУРСКА РИЈЕШИ ОРГАНИЗАЦИОНА ПИТАЊА

 

САРАЈЕВО, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић рекао је данас да очекује да ускоро почне извоз говеђег меса и товне јунади из БиХ у Турску, чим Турска ријеши организациона питања.

 

"Турска је одредила своју државну задругу која откупљује месо у БиХ у првој фази у износу од 3.000 тона. То је добра количина која би ријешила и питање откупа вишкова у земљи. Чињеница је да се као компанија нису најбоље снашли, односно изгубили су прилично времена у организацији и припреми извоза", појаснио је Шаровић новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, због проблема који су настали, надлежни у БиХ су додатно интервенисали код власти у Турској како би откупљивачи били довољно брзи и ефикасни да почну откуп.

"Питање извоза меса за 2019. годину мимо споразума који је на ратификацији, а који нам пружа много веће шансе, ријешено је прије два мјесеца у низу билатералних сусрета које смо имали са Турском", додао је Шаровић.

Коментаришући изјаву предсједника Француске Емануела Макрона да је БиХ "темпирана бомба која куца тик уз Хрватску", Шаровић је рекао да ситуација у БиХ није таква.

"Мислим да много званичних извјештаја управо говори сасвим супротно и ја не дијелим такав став", рекао је он.