ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет09/11/2019

ШТАЈНМАЈЕР: БУДУЋНОСТ НЕИЗВЈЕСНИЈА НЕГО РАНИЈЕ

 

БЕРЛИН, 9. НОВЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ - Њемачки предсједник Франк-Валтер Штајнмајер захвалио је данас источноевропским сусједима поводом обиљежавања 30 година од пада Берлинског зида што су омогућили мирну револуцију.

 

"Заједно са нашим пријатељима сјећамо се са великом захвалношћу догађаја од прије 30 година", рекао је Штајнмајер током церемоније у Берлину.

На данашњем скупу у Берлину присуствовала је и њемачки канцелар Ангела Меркел, као и предсједници Пољске, Мађарске, Словачке и Чешке.

"Без храбрости и жеље за слободом Пољака и Мађара, Чеха и Словака мирне револуције у источној Европи и уједињење Њемачке не би били могући", рекао је Штајнмајер.

Током церемоније, Штајнмајер и предсједници Пољске, Мађарске, Словачке и Чешке положили су руже на остатке зида.

У августу 1989. године мађарски граничари дозволили су први пут људима из Источне Њемачке да слободно пређу у Аустрију чиме је отворен пут за пад Берлинског зида три мјесеца касније, а послије и пада "Гвоздене завјесе".

Штајнмајер је истакао да овај историјски догађај није значио "крај историје" јер је настављена борба политичких система и будућност је сада неизвјеснија него раније.

"Либерална демократија је под сталним притиском испитивања и провјере", рекао је Штајнмајер, додајући да управо зато Њемачка и њени европски савезници морају да се боре сваки дан за мирну и уједињену Европу у којој свака земља посебно мора да уложи напоре зарад превладавања разлика.

У кратком обраћању на истом скупу Меркелова је рекла да вриједности на којима се Европа заснива - слобода, демократија, једнакост, владавина права и поштовање људских права не постоје саме по себи. "Оне се сваки дан морају бранити и јачати изнова", рекла је она.

Кулминација данашњег обиљежавања пада Берлинског зида биће вечерас код Бранденбуршке капије.