ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/11/2019

ВЕЧЕРАС СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ 13. "ПРВОГ КАДРА"

 

ЗВОРНИК, 11. НОВЕМБРА /СРНА/ - Премијерним приказивањем филма "Пијавице", у присуству продуцента и глумца Лазара Ристовског и редитеља Драгана Маринковића, у Зворнику ће вечерас свечано бити отворен 13. Међународни филмски фестивал "Први кадар".

 

"Пијавице" су мала хебрејска прича с краја 20. вијека на трусном подручју Балкана у Србији, у вријеме безнађа, страха и тоталитаризма.

Прослављени писац Петар Мирић постаје мета разноразних тајних служби. Одважним коментарима против режима, он доводи властити живот у опасност, а његова љубавница Светлана један је од агената чијег постојања није свјестан.

Осим Ристовског, у филму играју и Никола Ђуричко, Ива Михалић, Маријана Јаковић, Тони Михајловски и други.

Званични такмичарски програм, првог дана фестивала, одвијаће су у три термина - у 10.00, 12.00 и 15.30 часова, када ће бити приказано 13 филмова чији аутори долазе из Србије, Њемачке, Републике Српске, Шпаније, Француске, Холандије, Аргентине, Словеније и Израела.

Умјетнички директор и селектор фестивала Александра Митрић Штифанић рекла је Срни да посебну пажњу привлаче филмови "Челкаш", "Тамо где смо ми" и "Мементо мори", чији су аутори студенти Ружица Ања Тадић из Новог Сада и Никола Шошкић и Ђорђе Милосављевић из Београда.

Према њеним ријечима, документарни филм "Долина владара" Ефима Грабоја из Израела, један је од 10 најбољих документараца на свијету, који је настао на овогодишњем Међународнмо студентском филмском кампу "Интеракција" у Србији, у Пожеги.

За 18.30 часова у Дому омладине заказана је и конференција за новинаре, док је почетак церемоније свечаног отварања 13. "Првог кадра" планирано за 19.00 часова.

Ове године у фокусу фестивала биће човјек, његов однос према животу, умјетности и природи, његова лична и историјска борба, али и величанственост људске побједе и наших великана.

Током ове јединствене умјетничке манифестације, која ће бити одржана у Зворнику и Источном Новом Сарајеву, биће приказана 33 филма из 16 земаља у пет такмичарских фестивалских селекција.

Ријеч је о међународној селекцији документарних филмова "У фокусу", регионалној селекцији документарних филмова са бивших југословенских простора "Екс ЈУ у фокусу", те међународној селекцији кратких играних филмова домаћих и страних аутора "Кратке приче".

Међу њима је међународна селекција кратких играних филмова студената филмских академија из земље и свијета "Кључ за филм" и међународна селекција документарних филмова студената филмских академија из земље и свијета "Нови погледи".

Филмови ће се такмичити за награде "Печат кнеза Павла" у свим категоријама, "Филмска клапа" у студентским категоријама, те за главну фестивалску награду - Гран-при "Стећак кнеза Павла".

У пратећем програму фестивала, осим филма "Пијавице", публика у Зворнику ће имати прилику да премијерно види и култни домаћи филм "Ајвар" редитеља Ане Марије Роси.

На програму је и "Вече лауреата" које је ове године посвећено Југословенској кинотеци поводом 70 година од оснивања ове установе. Организациони одбор Фестивала донио је одлуку да се специјална награда "Лик кнеза Павла" додијели управо Кинотеци за допринос очувању филмске грађе и ширењу филмске културе.

Прошле године у договору са Градском управом Зворника донијета је и одлука да се уведе још једна награда, и то за најбољу режију, која носи назив "Капија Зворника".

Фестивал ће, након Зворника, у четвртак, 14. новембра бити настављен у Источном Сарајеву, а затварање је предиђено за суботу, 16. новембра, свечаном додјелом награда и играног филма "Пијавице".

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а манифестацију су подржали град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево и Адико банка.

Медијски покровитељи су Новинска агенција Републике Српске - СРНА и Радио-телевизија Републике Српске.