ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет11/11/2019

МОРАЛЕС ПОДНИО ОСТАВКУ

 

ЛА ПАЗ, 11. НОВЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ - Предсједник Боливије Ево Моралес саопштио је да подноси оставку да би се прекинуло насиље које је захватило ову јужноамеричку земљу послије спорних избора.

 

Он је рекао да је жртва "удара", што изазива бојазан од избијања нових немира
Моралес је путем "Твитера" саопштио да постоји "нелегалан" полицијски налог за његово хапшење и да су "насилничке групе" напале његов дом. Шеф полиције изјавио је локалној телевизији да не постоји налог за хапшење Моралеса.

На видео-снимцима приказани су сукоби на улицама Ла Паза, а поједине зграде су запаљене синоћ, након што је војска позвала Моралеса да се повуче, а његови савезници га напустили послије протеста који трају од избора 20. октобра.

Он је у телевизијском обраћању раније рекао да ће поднијети оставку да би допринио поновном успостављању мира, али је критиковао одређену "грађанску групу" и рекао да полиција планира да га ухапси.

"Подносим оставку и шаљем писмо са оставком Законодавној скупштини", рекао је Моралес и додао да је његова "обавеза као предсједника из старосједилачког становништва и предсједника свих грађана Боливије да се залаже за мир".

Он је провео на власти 14 година, а његов одлазак вјероватно ће изазвати потресе широм региона у вријеме када су се лидери љевичарског опредјељења вратили на власт у Мексику и Аргентини.

Мексички министар спољних послова Марсело Ебрард рекао је да ће његова земља понудити Моралесу азил уколико га затражи.

Влада Никарагве такође је подржала Моралеса и саопштила да се догодио државни удар и примјена "фашистичке праксе".

Боливија је под Моралесовом владавином имала једну од највећих стопа привредног раста у региону, а сиромаштво је преполовљено. Многи савезници су га напустили, чак и међу старосједилачким становништвом, јер се чврсто борио за останак на власти.

Притисак на Моралеса појачан је од када је проглашен за побједника избора одржаних 20. октобра.