ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана11/11/2019

ВИШКОВИЋ: У БиХ СВЕ РАЂЕНО НА ШТЕТУ СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 11. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је у Народној скупштини да је све што је у протеклих 25 година урађено у БиХ учињено на штету Републике Српске.

 

Током скупштинске расправе о информацији о неуставној трансформацији дејтонске БиХ и утицају на положај и права Републике Српске, Вишковић је рекао да је друга страна у БиХ научена да је компромис само ако се Република Српска одрекне нечега.

Према његовим ријечима, компромис у БиХ је ако се нечега одрекну и ФБиХ и Република Српска.

Он је позвао посланика ПДП-а Игора Црнатка да објасни на који ће се начин мијењати пословник о раду Парламентарне скупштине БиХ, а да то не буде на штету Републике Српске.

"Ако имате утицаја немојте то радити, а владајте наредне четири године у Савјету министара имаћете нашу подршку. Немојте дерогирати Републику Српску због неких тренутних позиција јер ће се то обити о главу Српској кад-тад", поручио је Вишковић.

Вишковић је изнио податак да је у институцијама БиХ 2003. године било запослено 3.000 људи, док данас тај број износи 25.000, те упитао ко ће и из којих средстава да плати те људе.

Он је рекао да опозиција истовремено критикује власти Републике Српске због запошљавања у јавном сектору, тражећи мораторијум на запошљавање.

Вишковић сматра да је неприхватљиво да Савјет министара подржи извјештај Агенције за акредитацију високог образовања који је нелегалан, неуставан и незаконит.

Он је рекао да ФБиХ двије године опструише исплату средстава Републици Српској од расподијеле средстава прикупљених од ПДВ-а путем Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Вишковић је изразио очекивање да ће министри из Републике Српске нешто предузети по том питању у Савјету министара и да кажу другој страни "не можете више пљачкати Републику Српску".

Он је навео да је предузеће "Електропренос БиХ" двије године у блокади, напомињињући да није у питању само 200 милиона КМ који треба да иду у инвестиције, већ да је и свим члановима Управног одбора истекао мандат прије двије и више година.

"Ово треба рјешавати, јер је то интерес Републике Српске - и власти и опозиције", закључио је Вишковић.

Посланик ПДП-а Игор Црнадак рекао је да код владајуће коалиције у Републици Српској нема жеље и воље за јединством како се то жели представити кроз ову информацију.

"Ова информација је неприхватљива јер је предложени документ нетачан, увредљив, оптужујући и нападачки према опозицији", сматра Црнадак.

Он је рекао да се у претходне четири године ниједна лоша ствар по Републику Српску није десила на нивоу БиХ, те да није пренесена ниједна надлежност Републике Српске.

Посланицима у Народној скупштини Републике Српске достављено је 20 закључака које је предложила владајућа већина у парламенту.

У закључцима се наводи и да Народна скупштина одбацује све акте који су противуставни и нису у складу са Дејтонским споразумом. /наставиће се/мис/бон/љљ