ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана11/11/2019

ВИШКОВИЋ: ОПОЗИЦИЈА ДА КАЖЕ ЗАШТО ТРАЖИ ПРОМЈЕНУ ПОСЛОВНИКА

 

БАЊАЛУКА, 11. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић вечерас је током скупштинске расправе о Информацији о неуставној трансформацији дејтонске БиХ и утицају на положај и права Републике Српске, упитао посланике опозиције зашто је требало да прође 25 година да се сада иде са иницијативом за промјену Пословника у Парламентарној скупштини БиХ.

 

Вишковић је питао и зашто је потребно мијењати Пословник ако ће број делегата из Републике Српске остати исти, односно пет.

Он је поново апеловао да посланици опозиције одустану од те иницијативе јер је на штету Републике Српске.

Вишковић је навео и да располаже информацијом да у Савјету министара лежи на стотине милиона КМ од Џи-ес-ем /ГСМ/ лиценци, наводећи да расподјеле по том основу нема у посљедње четири године.

Посланик ПДП-а Игор Црнадак рекао је да се СДС и ПДП залажу за промјену Пословника Парламентарне скупштине БиХ искључиво ради деблокаде рада тог дома.

"Залажемо се за промјену Пословника како би комисије могле радити. И даље ће бити заступљено пет делегата из Републике Српске који ће увијек штитити интересе Републике Српске и њених грађана", истакао је Црнадак.

Посланик Демоса Споменка Стевановић сматра да је у протеклом периоду дерогиран Дејтонски мировни споразум и извршена трансформација дејтонске структуре БиХ преношењем надлежности са ентитета на ниво БиХ које су чињене на неуставан начин.

"Резултати преношења надлежности су Суд и Тужилаштво БиХ, Оружане снаге БиХ, комисија", навела је Стевановићева.

Она је додала да БиХ не може опстати нити функционисати као централизована земља. /наставиће се/мис/бон/мир