ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/11/2019

КЊИГА МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА О ЊЕГОШУ ЗНАЧАЈНА ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

 

ПОДГОРИЦА, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Подгорици је у оквиру Међународне манифестације "Његошеви дани" одржана друга сесија на којој су најистакнутији Његошолози говорили о књизи Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија - "Свети Петар Други Цетињски, пустињак и ловћенски тајновидац".

 

Свештеник Велибор Џомић, старјешина цркве Светог Ђорђа под Горицом, рекао је да је митрополит Амфилохије у овој књизи Његоша представио као светог јерарха, духовног целебника.

"Говорио је, такође, веома јасно и исцрпно из историјске, богословске и канонске перспективе, о уврштавању Светог Петра ловћенског тајновидца у диптих светих, поредећи га са Светим деспотом Стефаном Лазаревићем", рекао је Џомић.

Он је истакао да ће ова митрополитова књига значити нарочито будућим генерацијама и отварати им очи за истинско разумијевање и сагледавање Његошевог лика и дјела.

Професор Славомир Гвозденовић из Румуније, говорио је о заступљености Његоша на универзитетима у Темишвару и Букурешту, указавши на насљеђе покојне професорке Војиславе Стојановић из Букурешта, која се бавила тумачењем Његоша.

"Предајући српску књижевност на универзитету у Темишвару, ја сам покушао да на свој начин приближим Његоша јер сматрам да је био и остао највећи пјесник, пјесник на коме смо се учили", рекао је он.

Српски академик из Новог Сада Миро Вуксановић рекао је да је митрополитово слављење Његоша аутентично и најузвишеније, упамћено као ријеч која умије да посвети, саопштено је на сајту Митрополије црногорско-приморске.

Вуксановић се осврнуо на дјелатност митрополита Амфилохија на трону Светог Петра Цетињског и пожелио да Владика буде увијек слављен и славан као што је он прославио Његошево име.

Након тога, пјесници из Црне Горе, Србије, Румуније, Бугарске, Русије и дјаспоре су говорили своје стихове.

Вечерас, треће и завршне вечери ове манифестације у крипти Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, стихове ће од 20.00 часова говорити домаћи и страни пјесници, након чега ће услиједити концерт етно-појца Данице Црногорчевић.