ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура13/11/2019

ПРОМОВИСАНА КЊИГА "ДОСАЊАНО НЕБО" ЉУТОМИРА РУНДИЋА

 

СОКОЛАЦ, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Народној библиотеци на Сокоцу промовисана је књига Љутомира Рундића из Лознице под називом "Досањано небо" - збирка истинитих прича из летачког и војничког живота летача - навигатора.

 

Он је синоћ рекао новинарима да је у своје двије књиге под насловом "Досањано небо" отргао од заборава другове пилоте и друге летаче, хероје који су бранили српско небо и границу, посебно током НАТО агресије на Србију 1999. године.

Рундић, који је годинама летио на транспортном авиону "Антонов-26" и проживио много дирљивих сусрета и незаборавних летачких подвига, наводи да је главни разлог за настанак ове књиге жеља да отргне од заборава ове догађаје и пренесени их млађим нараштајима.

Он каже да су кроз његових 108 прича, колико садрже његове двије књиге прозе, сачувани догађаји и имена 1.008 људи.

Рундић истиче да није желио да преда забораву људе и догађаје из времена у којем је досањао небо дјечака из соколачког села Врапци, те је почео да биљежи приче у првом лицу и оне које је чуо од непосредних актера занимљивих догађаја.

Он додаје да се након пет збирки пјесма окушао у прози, покушавајући да сачува од заборава људе и догађаје који су у његовом животу оставили великог трага.

"Дешавало се да сусрећем људе са којима сам делио добро и зло, успевајући да их пројектујем у неку заједничку причу коју смо проживели, и то је био први импулс да кренем да то бележим", рекао је Рундић.

Иако сада живи у Лозници, гдје је оснивач и предсједник Клуба писаца "Вуково перо" Рундић се није одрекао родног краја, па је у књижевном свијету познат под надимком Романијски. Члан је Удружења књижевника Србије и Удружења књижевника Косова и Метохије.

До сада је објавио збирке пјесама "Не знам шта ми беше" /1984/, "Лаку ноћ, моја дамо" /1984/, "Лаку ноћ, моја дамо" измијењено и допуњено издање /2012/, "На огњишту душе/ /2014/ и "У пламену срца" /2015/, те збирке кратких прича "Досањано небо" /2018/ и "Досањано небо - књига друга" /2019/.

Члан Клуба писаца "Вуково перо" Бојана Стевановић из Ниша, представљајући публици на Сокоцу Рундићево "Досањано небо", рекла је да су ове истините приче својеврстан прилог историји српске војске из раније заједничке државе и из ратног периода, те да су посебно дирљиве приче из времена НАТО агресије на Србију.

Она је подсјетила да је Рундић добитник више награда и признања, међу којима и "Златне медаље" за најбољу књигу поезије - Удружења српских књижевника Словеније 2017, Специјалне награде манастира Бешенова 2017, "Златне повеље" победника 27. Међународног фестивала поезије "Панонски галеб" у Суботици 2016, Победник "Песме године" на "Поетској позорници" у Ћуприји 2015, те "Златне повеље" на конкурсу "Прљача" Српског књижевног клуба "Вихор" Дервента 2015.

Пуковник авијације Златомир Грујић, рецензент "Досањаног неба", навео је да оваква дјела недостају у стваралачком опусу ваздухопловне тематике.

"Рундић својим причама пружа могућност колегама, који су у ваздухопловству провели век, да се подсете на узбудљиве, непоновљиве и лепе дане, а онима који немају искуства у овој области да добију представу о животу авијатичара и да веома уверљиво осете њихов стварни живот", наводи Грујић.