ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/11/2019

УЈЕДИНИТИ СЕ ОКО ИДЕЈЕ ОЧУВАЊА СРПСКЕ У ИЗВОРНОМ ОБЛИКУ

 

БАЊАЛУКА, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Руководство Прве СДС подржава закључке Народне скупштине Републике Српске и поручује да сви треба да се уједине о минимуму на који Српска има право одређено Дејтонским мировним споразумом, а то је идеја опстанка и очувања Републике Српске у њеном изворном облику.

 

Прва СДС подржава закључке Народне скупштине који ће подстаћи јачање позиције Републике Српске и могли би да представљају пут јединства и разумијевања власти и опозиције.

"Власт и опозиција треба да буду јединствени по овом питању и у Бањалуци и у Сарајеву. То дугујемо свима који су створили ову државу", саопштено је из Прве СДС.

Из ове странке истичу да Републици Српској морају бити враћене све надлежности из Дејтонског споразума и очуване оне које сада има, као и да Српска треба да настави путем гдје се чује глас њених представника који за то имају изборни легитимитет и легалитет.

Прва СДС посебно подржава иницијативу за укидање институције високог представника за БиХ /ОХР/, наводећи да рад међународне заједнице посредством овог тијела није донио никакав напредак.

"Умјесто да спроводе Дејтонски споразум, којим је јасно утврђена надлежност, тешко су ударили на представнике Републике Српске, забрањујући им и основна људска права, па и право на рад. Осим појединаца, обрушили су се и на уставну позицију Српске, трудећи се да нас понизе у уставно-правном систему БиХ", наводи се у саопштењу.

Из Прве СДС напомињу да су из међународне заједнице, осим Републике Српске коју су нападали, разочарали и државе потписнице Дејтонског споразума, не спроводећи оно за шта су имали мандат, већ некакав дух Дејтона који не постоји у уставном поретку већ је постао симбол за све нелегалности и нелегитимности иза којих се крио ОХР, који треба да оде из БиХ.

"Нама архаични примјер протектората не треба", поручују из Прве СДС.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче Информацију о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске, те донијела 20 закључака у којима се, између осталог, наводи да ће реаговати на све противправне и противуставне акте и активности домаћих и страних фактора усмјерене на урушавање и измјену Дејтонског мировног споразума.

Народна скупштина Републике Српске захтијева да потписници и свједоци Дејтонског споразума, као и сви представници међународне заједнице реагују на доношење аката који позивају на разградњу тог споразума, као и на сваку активност која је противна његовим одредбама и принципима, те да омогуће покретање неопходних процедура којима ће се БиХ, Република Српска и Федерација БиХ вратити у предвиђене оквире овог међународног споразума.