ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/11/2019

ОДБАЧЕНИ ЗАКЉУЧЦИ ПАРЛАМЕНТА СРПСКЕ, РУСИЈА ПРОТИВ

 

САРАЈЕВО, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Амбасадори земаља чланица Управног одбора Савјета за провођење мира /ПИК/ сматрају да се закључци Народне скупштине Републике Српске заснивају на, како кажу, погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума, због чега их одбацују.

 

У изјави амбасадора, са којом се Руска Федерација не слаже, тврди се да БиХ ужива суверенитет, а Устав БиХ не оставља простор за "суверенитет" ентитета, који правно постоје само на основу Устава БиХ, те да је то у више наврата потврдио Уставни суд БиХ.

Управни одбор ПИК-а наводи да је БиХ призната као суверена држава 1992. године, те је потписивањем Дејтонског споразума трансформисана "у државу која се састоји од два ентитета" и да су закључци Народне скупштине Републике Српске су, према мишљењу амбасадора, у супротности са овим чињеницама.

"Република Српска нема право на отцјепљење и треба да дјелује у складу са Дејтонским мировним споразумом који признаје територијални интегритет, политичку независност и суверенитет БиХ", тврде амбасадори.

Управни одбор ПИК-а додаје да је Уставни суд БиХ својим одлукама успоставио свеобухватну судску праксу о БиХ, њеним надлежностима и статусу конститутивних народа, саопштено је из ОХР-а.

"Одлуке Уставног суда БиХ су коначне и обавезујуће и Народна скупштина Републике Српске није у позицији да бира које одлуке ће проводити, а које неће. Присуство страних судија у Уставном суду је утврђено Уставом БиХ и надлежност за одлучивање о њиховом присуству припада Парламентарној скупштини БиХ", наводи Управни одбор овог савјета.

У изјави амбасадора се наводи да Република Српска на основу Дејтонског мировног споразума има обавезу да дјелује у складу с одлукама институција БиХ и да "пружа сву неопходну помоћ властима БиХ како би им се омогућило да поштују међународне обавезе БиХ".

Амбасадори земаља чланица Управног одбора ПИК-а у потпуности "подржавају институције на нивоу БиХ које су потребне за успјешно функционисање оба ентитета" и позивају органе Републике Српске да се уздрже од, како кажу, подривања тих институција.

У изјави се истиче да амбасадори у потпуности подржавају високог представника и његов мандат те изражавају похвале за "напоре високог представника у имплементацији Дејтонског споразума".

Амбасадори кажу да пружају подршку свим агенцијама које су укључене у имплементацију мировног споразума, те да међународна заједница задржава неопходне инструменте у сврху очувања провођења Дејтонског споразума.