ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/11/2019

УСВОЈЕНИМ ЗАКЉУЧЦИМА ПОЗИЦИЈА СРПСКЕ ЗНАТНО ОЈАЧАНА

 

БАЊАЛУКА, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић оцијенила је да је усвојеним закључцима на посебној сједници Народне скупштине позиција Српске знатно ојачана и да ће Влада анализирати све ефекте пренесених надлежности и сходно томе покренути иницијативе у складу са Дејтонским споразумом.

 

На новинарско питање да ли усвојени закључци иду ка измјенама Устава Републике Српске, Голићева је рекла да ће Влада предузимати радње с циљем заштите институција Републике Српске и процјене ефеката које су пренесене надлежности проузроковале Српској.

"Посебна сједница која је одржана на иницијативу клубова посланика владајућих странака била је у функцији одбране Српске и њених институција, те да се онемогући даље преношење надлежности са Српске на заједничке институције", изјавила је Голићева у Бањалуци.

Она је подсјетила да усвојени механизам координације у БиХ може функционисати, што значи да ентитети имају своју уставну надлежност да доносе стратегије и законе, те да заједно иду ка ЕУ.

"Након анализе ефеката свих пренесених надлежности, процијениће се у којем смјеру треба да иде Република Српска", нагласила је Голићева.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Информацију о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске у којој се наводи да институције Републике Српске имају обавезу да инсистирају на досљедном спровођењу Дејтонског споразума, нарочито Анекса четири - Устава БиХ.

Посланици су јуче рано ујутро усвојили закључке владајуће већине у којима се истиче да Народна скупштина одбацује све акте који су противуставни и нису у складу са Општим оквирним споразумом за мир у БиХ.