ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/11/2019

ХРВАТСКА ДА НЕ ОДЛАЖЕ НУКЛЕАРНИ ОТПАД У ПАРКУ ПРИРОДЕ

 

БАЊАЛУКА, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић истакла је значај одлуке Владе Српске о проглашењу Парка природе "Уна", који би требало да спријечи Хрватску да изгради одлагалиште нуклеарног отпада у близини границе са БиХ.

 

Она је истакла да би Хрватска, уколико жели да поштује европске стандарде о заштићеним подручјима, требало да одустане од изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори.

Голићева је подсјетила да је планирано оснивање јавне установе "Парк природе Уна" и да су градоначелници и начелници четири локалне заједнице у Српској изразили жељу да управљају том установом.

"Четири општине ће бити њени оснивачи и водити бригу о Парку природе који је Влада Српске прогласила", рекла је Голићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, на тај парк природе се наставља Национални парк "Уна" у Федерацији БиХ, који обухвата федералне општине и тиме је комплетан ток те ријеке заштићено подручје.

За данас је у Новом Граду заказан састанак начелника ове и општина Козарска Дубица, Крупа на Уни и Костајница о оснивању јавне установе "Парк природе Уна".

Влада Републике Српске донијела је у септембру одлуку о проглашењу Парка природе "Уна" који се простире на подручју ове четири општине.

Одлуком је предвиђено да ће за управљање Парком природе "Уна" четири општине основати јавну установу са сједиштем у Новом Граду, у складу са процедурама прописаним законом којим се уређује систем јавних служби и законом о локалној самоуправи.

Хрватска планира да радиоактивни отпад одлаже на Трговској гори у непосредној близини Новог Града и свега 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна", чиме би било угрожено око 300.000 становника у сливу ове ријеке.