ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/11/2019

ПРИЈЕМ КОД ЧУБРИЛОВИЋА ЗА ДЈЕЦУ ОБОЉЕЛУ ОД ДИЈАБЕТЕСА

 

БАЊАЛУКА, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић организоваће данас пријем за тридесетак дјеце обољеле од дијабетеса из цијеле Републике Српске, а у суботу, 16. новембра, у Бањалуци ће отворити први симпозијум педијатара, љекара породичне медицине и ендокринолога у Српској посвећен дијабетесу код дјеце и најновијим сазнањима из те области.

 

Дјеца ће данас, на Свјетски дан борбе против дијабетеса, у 13.00 часова испред Народне скупштине симболично имати час физичког васпитања, да би скренула пажњу на значај физичке активности у контроли ове болести.

Након тога ће их у згради парламента примити и са њима разговарати предсједник Народне скупштине, који ће у њихову част организовати коктел.

Из Народне скупштине Републике Српске је најављено да ће Чубриловић симпозијум, чији је покровитељ, отворити у суботу, 16. новембра, у 8.00 часова у Банском двору.

Педијатар ендокринолог Гордана Букара Радујковић навела је да је посљедњих година доказан повећан тренд оболијевања дјеце од дијабетеса мелитуса типа један и у Републици Српској.

"Годишње око 60 дјеце оболи од дијабетеса типа један у Републици Српској узраста од једне до 18 година. Укупно обољелих до 18 година је око 450", навела је Радујковићева, која је и предсједник Удружења "Одрасли за дјецу Републике Српске", које окупља љекаре и родитеље дјеце обољеле од дијабетеса.

Она је истакла је да је овој дјеци потребна константна подршка шире друштвене заједнице која, како је навела, није изостајала у свим протеклим годинама.

Радујковићева је подсјетила да је 2012. године у акцији "С љубављу храбрим срцима", под покровитељством предсједника Републике Српске, дјеци обољелој од дијабетеса у Српској донирано 48 инсулинских пумпи и више стотина тракица за мјерење гликемије, чиме им је борба са болешћу знатно олакшана, наводи се у саопштењу.