ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти14/11/2019

ОТКРИВАЊЕ БИСТЕ ПРОФЕСОРА КОЉЕВИЋА У БАЊАЛУЦИ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Биста професора Николе Кољевића, некадашњег потпредсједника Републике Српске и једног од оснивача СДС-а, биће откривена данас у парку испред зграде Народног позоришта у Бањалуци, у присуству предсједника парламента Српске Недељка Чубриловића.

 

Предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник рекао је раније Срни да су припреме за откривање бисте трајале скоро годину дана, а активности су текле споро због рјешавања административних питања.

Он је напоменуо да је Кољевић био један од најзначајних српских шекспиролога, компаративиста, театролог и признати интелектуац, због чега је мјесто за бисту изабрано испред Народног позоришта.

"Наши пријатељи, донатори помогли су да се овај посао заврши. Биста професору Кољевићу била је скоро 20 година у подруму зграде Градске управе", рекао је Крајишник.

Он је истакао да је Кољевић значајна личност у стварању Републике Српске и да је свој велики интелектуални потенцијал дао на располагање српском народу.

"Иако је његов допринос неадекватно вреднован, као његов пријатељ и саборац могу рећи да су се многе ствари позитивно одвијале, захваљујући његовом великом доприносу", рекао је предсједник Асоцијације.

Он је истакао да сви савременици Кољевића могу потврдити да је ријеч о једној префињеној и интелектуалној души која је рано отишла иако је могла много тога дати.

"Овим желимо да се Кољевићу бар на неки начин одужимо. Након откривања бисте у Народном позоришту, биће организован пригодан програм", рекао је Крајишник.

Професор доктор Никола Кољевић /1936—1997/ био је професор Филозофског факулета у Сарајеву, а као гостујући предавач радио је на универзитетима у Мичигену и Чикагу. За српског члана Предсједништва СР БиХ изабран је 1990. године, а од априла 1992. године био је потпредсједник Републике Српске.

Откривање бисте најављено је за 12.00 часова.