ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет14/11/2019

ЗАУСТАВЉЕНЕ И ПОКРЕТНЕ СТЕПЕНИЦЕ

 

ЊУЈОРК, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - У сједишту УН у Њујорку зауставили су и покретне степенице у покушају да скрену пажњу јавности на недостатак новца и велика дуговања земаља чланица ове свјетске организације.

 

Прилаз покретним степеницама у сједишту УН ограђен је жутом траком на којој пише - "Нису у функцији".

Призор можда, на први поглед, и не изгледа толико битно и важно, али сигурно симболизује сву озбиљност финансијске кризе са којом се ова организација суочава због тога што на десетине земаља касне са годишњом уплатом, пише портал "Индекс".

Генерални секретар Антонио Гутереш рекао је да је ово само једна од мјера штедње коју су УН увеле "због највеће финансијске кризе са којом се свјетска
организација суочила у посљедњих десет година".

УН су престале да запошљавају и отказале су службена путовања и састанке који би подразумијевали плаћање прековременог рада, а уз то се ограничавају и трошкови гријања и климатизације.

Ова свјетска организација је у највећој финансијској кризи у посљедњој деценији а, према њиховим наводима, оперативни буџет у мањку је за скоро 1,2 милијарде долара због дуговања појединих држава, преносе медији.

За ову годину своје доприносе уплатило је свега 134 од 193 земље чланице, па је свјетска организација ове године "кратка" за скоро 1,2 милијарде долара, а највећи дужници су САД, Аргентина, Бразил, Израел и Иран.

Ово није први пут да се УН, које се не могу задуживати и узимати кредите, суочавају са мањком новца на крају године. САД као највећи платиша УН, своју обавезу обично уплаћују у новембру, а за ову и претходне године тренутно дугују најмање 100 милиона долара.

Коментаришући вијест о финансијским проблемима у овој свјетској организацији, предсједник САД Доналд Трамп написао је на свом Твитер профилу: "Нека плате све земље чланице, а не само САД".

Мањку новца веома доприноси и чињеница да и неке друге земље све чешће одгађају уплату својих обавеза.

Стручњак за УН Ричард Гаван из "Кризне групе" сматра да не постоји разлог за страх за будућност УН, нагласивши да ће и САД на крају испунити већину финансијских обавеза.