ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/11/2019

ЂУРОВИЋ: ПОВЕЋАН ПРИЛИВ МИГРАНАТА

 

БЕОГРАД, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Директор Центра за помоћ и заштиту тражиоцима азила Радош Ђуровић изјавио је данас да је у Србији повећан прилив миграната и да их је тренутно 6.000.

 

Ђуровић је Срни рекао да у Србију сваког дана улази најмање 150 људи из правца Сјеверне Македоније, као и да мигранти стижу из Бугарске и Црне Горе.

Он је додао да, када је ријеч о централној Србији, дио миграната долази из правца Косова и Метохије.

Ђуровић је прецизирао да је у Србији сада тренутно најмање 6.000 миграната и да они који уђу врло брзо успијевају да изађу у БиХ, али и у Хрватску, Румунију и Мађарску.

"Међутим, оно што се дешава јесте да, пошто изађу из Србије и уђу у ове земље, бивају ухваћени, ускраћени да траже азил и гурани илегално у Србију", упозорио је Ђуровић и додао да је то илегално враћање људи незаконито и супротно споразумима које Србија имама са сусједним земљама.

Ђуровић је указао да ова ситуација за сада није драматична.

"Један број људи излази константно, па у Србији нема великог задржавања. То не значи да се у будућности неће десити можда и други сценарио", рекао је Ђуровић.

Према његовим ријечима, мигранти ће се у Србији задржавати дуже уколико рестрикција њиховог изласка из земље на путу ка ЕУ буде већа.

Он је оцијенио и да је ту ријеч о кршењу људских права миграната, али и о малтретирању и нехуманом понашању полиција сусједних земаља, које поново претучене и малтретиране људе враћају у Србију.

"Они /мигранти/ онда поново покушавају да прођу, тако да имамо `пинг-понг` са људима између земаља у региону", рекао је Ђуровић.

Ђуровић је напоменуо да је у том случају Србија у најтежем положају.

"Србија јесте на ободу ЕУ, али не на граничном, те са једне стране има ограду и рестриктивну таксу према избеглицама, а, са друге стране, не може да заустави прилив људи", рекао је Ђуровић.

Он је подсјетио да из Турске мигранти свакодневно стижу на острва у Грчкој, а потом у Србију. Ђуровић је оцијенио да је узрок томе политика Турске према избјеглицама, која тежи да их присилно насели у близини сиријске границе.