ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/11/2019

ЗАКЉУЧЦИ ПИК-а СТЕРЕОТИПНИ И УСМЈЕРНИ ПРОТИВ СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да су закључци Савјета за спровођење мира /ПИК/ годинама стереотипни и усмјерени против онога што ради Република Српска.

 

"Закључке ПИК-а не читам, али када је ријеч о институцијама или партијама из Републике Српске ПИК одмах пише саопштења, даје изјаве. Када се ради о Декларацији СДА, онда се ПИК пати по неколико дана и води рачуна о ономе шта ће рећи, односно каже - `Хајде да ово осудимо, али немојте да буде једнако као када се обраћамо Српској`", рекла је новинарима Цвијановићева.

Она је упитала - шта је ПИК, односно да ли је успостављен Дејтонским мировним споразумом и да ли постоји на формалноправан начин?

"Наравно да не постоји јер група земаља које су одлучиле да коментаришу ситуацију овдје никада није допринијела бољем разумијевању у БиХ. Са другима носе терет одговорности за различите неуспјехе кроз које је прошла БиХ и мало када су били дио успјеха или му допринијели", рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да је ангажман међународне заједнице у БиХ сваки дан све више наноси штету.

"Каква је порука ПИК-а? Шта је то што смо закључцима Народне скупштине урадили нелегално, мимо Устава или против Дејтонског мировног споразума? Долазимо до тачке када се може рећи да је иронично ово што се дешава јер када бранимо Дејтонски споразум онда нас ПИК оптужује за антидејтонско дјеловање", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Народна скупштина Републике Српске највиша законодавна и уставотворна институција и народни посланици имају право да доносе закључке за које сматрају да су потребни, а имају и демократску верификацију за разлику од високог представника.

Предсједник Српске је нагласила да посланици имају право да се побуне против бонских овлаштења и захтијевају да Република Српска постоји и функционише у оквиру дејтонске структуре.

"Нажалост, ова структура је ишчашена у међувремену јер су они који нам држе лекције наметали рјешења и пореметили баланс који је дат мировним споразумом. Код нас не постоји прича о рату, а позадина закључака Народне скупштине јесте да се укаже да БиХ може функционисати на основу тананих баланса који су направљени разиличитим механизмима, укључујући заштиту конститивних народа и ентитета из којих долазе", рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, једна од порука Народне скупштине јесте и да је неопходан разговор релевантних фактора у БиХ.

Када је ријеч о ставовима партија у Народној скупштини, Цвијановићева је додала да није први пут да нису били јединствени.

"Вјерујем да постоје политичке партије које не могу да прихвате јединство зато што већу одговорност осјећају према онима који доносе закључке какви су ПИК-а, него према својим грађанима", рекла је Цвијановићева.

Она је упитала - шта неку политичку партију поведе да не смије рећи да је против бонских овлаштења или да не смије подржати закључке Народне скупштине у којима се наводи да треба да буду рехабилитовани појединци који су трпјели санкције високих представника?

"Каква је земља у којој можете некога 10 или више година да оставите без докумената и могућности за рад, као и без правних, грађанских и осталих упоришта, што су радили високи представници?", упитала је Цвијановићева.

Она је рекла да се тако дође у ситуцију да поједине партије из Српске, односно оне које су, попут СДС-а највише трпјеле санкције, не смију да гласају за скупштинске закључке.

"Камо среће да смо закључак који се односи на рехабилитацију донијели раније јер се у цивилизованом свијету не може оправдати санкционисање људи на основу сарајевских трачева. Уништене су породице јер су 10 година биле у изолацији, нису могли нигдје да се обрате без докумената, нити да путују, као ни да раде. Људи су прошли голготу због недемократских процедура и неко не смије да каже да је то тако било. Закључци су начин да се демократски и правно обрачунамо са оним што није демократски, ни људски", нагласила је Цвијановићева.

Амбасадори земаља чланица ПИК-а сматрају да се закључци Народне скупштине Републике Српске заснивају на, како кажу, погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума, због чега их одбацују.

У изјави амбасадора, са којом Русија није сагласна, тврди се да БиХ ужива суверенитет, а Устав БиХ не оставља простор за "суверенитет" ентитета, који правно постоје само на основу Устава БиХ, те да је то у више наврата потврдио Уставни суд БиХ.