ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/11/2019

БиХ СЕДМА У СВИЈЕТУ ПО БРОЈУ ОДЛАЗАКА ЏИХАДИСТА

 

САРАЈЕВО, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - БиХ је седма у свијету по броју одлазака џихадиста у терористичку организацију "Исламска држава", у односу на број становника, подаци су истраживања спроведеног у Краљевском колеџу у Лондону.

 

У студији се наводи да су из БиХ, која има око 3,5 милиона становника, отишла 323 држављанина, од којих 81 малољетник и 61 жена, пише "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Претпоставља се да је током боравка у Сирији и Ираку посљедњих година погинуо знатан број држављана БиХ, док је у БиХ забиљежено да је погинуло 71 лице, међу којима три жене и четири малољетника.

У студији се наводи да су мушкарци из БиХ који су се прикључили терористичкој организацији "Исламска држава" у просјеку имали 32 године, за разлику од жена које су имале 27 година.

У овом документу се наводи да се у БиХ са подручја које је контролисала "Исламска држава", након њеног слома, вратило тек 46 мушкараца, шест жена и четири малољетна лица.

Лист подсјећа да је недавно министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић рекао да се у заробљеничким камповима налази 100 мушкараца, 160 жена и дјеце који су тамо завршили након слома ове терористичке организације, а који се могу повезати са БиХ и имају право на повратак.

Недавно је стручњак за међународну безбједност Гордан Акрап указао да се БиХ мора уозбиљити и суочити са свим проблемима који је чекају, међу којима је и питање радикализма и екстремизма, против чега се у овој земљи не предузима ништа.