ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 16/11/2019

ИНТЕНЗИВНА ОБНОВА И УРЕЂЕЊЕ ХРАМОВА

 

Захваљујући помоћи Владе Србије, недавно су почели радови и на обнови цркве на сребреничком православном гробљу посвећене Светом архангелу Михаилу, која је знатно девастирана у рату. У току је замјена кровне конструкције и постављање новог крова

 

Приредио: Миро ПЕЈИЋ

СРЕБРЕНИЦА, 16. НОВЕМБРА /СРНА/ - На подручју општине Сребреница у посљедњих неколико година интензивирана је обнова и уређење православних храмова и њихово живописање, којима је обухваћено пет богомоља.

У посљедњој деценији у Сребреничкој парохији изграђене су и уређене двије нове цркве - у Подравању и Дугом Пољу.

Протојереј Александар Млађеновић, старјешина Цркве Покрова Пресвете Богородице у Сребреници, наводи за Срну да је овај храм обнављан током посљедње три године. Са спољашњих и унутрашњих зидова скинути су оштећени и испуцали малтер и фасада, а постављени нови.

У потпуности су обновљене спољашњост и унутрашњост храма, саниран је кров, постављен нови крст, уграђена нова столарија умјесто старе оштећене и деформисане.

"Изграђена је и надстрешница изнад врата цркве у Сребреници, чија су велика ратна оштећења у послијератном периоду била само дјелимично и импровизовано санирана како би се вјерски живот могао организовати. Чекало се да се створе бољи услови и обезбиједе средства за генерално реновирање, што је урађено током посљедње три године, уз помоћ Божију и добрих људи", истиче Млађеновић.

На Покров Пресвете Богородице - 14. октобра, крсну славу ове цркве, Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештао је обновљени храм у присуству великог броја вјерника овог краја.

Млађеновић каже да су оквиру обнове цркве саниране и опремљене службене просторије.

"Остаје нам да бетонирамо тротоаре и уредимо двориште, чиме ћемо завршити радове на обнови сребреничке цркве, уређењу њеног изгледа и стварању бољих услова за организовање духовног живота у овој богомољи", најављује Млађеновић.

Захваљујући помоћи Владе Србије, недавно су почели радови и на обнови цркве на сребреничком православном гробљу посвећене Светом архангелу Михаилу, која је знатно девастирана у рату. У току је замјена кровне конструкције и постављање новог крова.

Предвиђено је да након Аранђеловдана, крсне славе овог храма, почне обнова његовог ентеријера.

"Ускоро ће почети радови и на живописању зидова новоизграђене Цркве Вазнесења Господњег у Дугом Пољу, као и електрификација звона у тој богомољи", најављује Млађеновић.

Према његовим ријечима, након трогодишње активности добијена је подршка и завршава се конзервација темеља и дијела откривених зидова православне цркве из шестог или седмог вијека на брду Боровац у сребреничкој општини.

Остаци су откривени 2016. године приликом уређења локације Црквиште, гдје је постављен крст код којег је планирано повремено организовање молитве и служење литургије. Испоставило се да је постављен уз зидину некадашње цркве, непосредно изнад њеног олтара.

"Под надзором археолога Иване Грујић из Требиња и Радивоја Арсића из Ваљева конзерваторске радове приводи крају неимар Раде Грујичић", прича парох сребренички.

Он истиче да је обезбијеђена грађа за изградњу надстрешнице изнад тог археолошког налазишта да би га штитила од падавина и различитих климатских утицаја.

Млађеновић наводи и да је ове године завршено фрескописање унутрашњости Храма Свете великомученице Марине у Подравању, коју је освештао Његово високопреосвештенство митрополит Хризостом.

Говорећи о обнови, уређењу, конзервацији и фрескописању храмова на подручју Сребреничке парохије, чији је старјешина, протојереј Александар Млађеновић изразио је велику захвалност Богу и вјерном народу, без чије се помоћи, како је рекао, све ово не би могло урадити.

Истакао је и помоћ општине, кабинета предсједника Републике Српске, Митрополије дабробосанске, Владе Србије, као и више приватних предузетника који су својим прилозима финансирали набавку материјала или плаћање одређених грађевинских радова.