ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/11/2019

ОБИЉЕЖЕНО 14 ГОДИНА ОД СTРАВИЧНОГ ПОЖАРА У ДОМУ КУЛTУРЕ

 

ГРАДИШКА, 16. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Градишци је данас обиљежено 14 година од смрти три раднице предузећа "Симпо-СИК" - Гордане Ждеро, Биљане Плотан Шешум и Дијане Ећимовић, које су страдале у пожару у бившем Дом културе "Вељко Чубриловић".

 

Тим поводом служен је помен и положени су вијенци и цвијеће на спомен-плочу код Културног центра.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је сјећање на три трагично страдале суграђанке опомена да надлежни морају да воде рачуна о сигурности јавних објеката и безбједности грађана.

"Морамо да признамо своје грешке. Извукли смо поуке да морамо посветити пажњу противпожарној сигурности свих јавних објеката, да водимо рачуна о њиховом одржавању и јачамо ватрогасну јединицу", рекао је Аџић.

Он је истакао да локална управа предузима потребне мјере да смањи ризик од сличних катастрофа и додао да је људски фактор кључан у спровођењу мјера сигурности.

"Не значи ништа ако само на папиру и у правилницима имате те мјере, јер човјек мора да проведе и у дјело", нагласио је Аџић.

Због неисправних електроинсталација у некадашњем Дому културе "Вељко Чубриловић" 16. новембра 2005. године избио је пожар у којем су погинуле три раднице предузећа "Симпо-СИК", док се скоком са другог спрата од сигурне смрти спасио Живко Шукало.

Шукало каже да не може да заборави дешавања од прије 14 година и страдале колегинице.

Он је истакао да жртве овог пожара треба да буду опомена да се у будућности не дозволи да било какав пропуст доведе до сличне трагедије.

У пожару у градишком Дому културе изгорио је готово цијели књижни фонд Народне библиотеке, неколико атељеа и бројни умјетнички експонати.

Неколико година касније, на темељима изгорјелог Дома културе, изграђен је данашњи Културни центар Градишка.