ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет16/11/2019

МАС: СТАБИЛИЗАЦИЈА БАЛКАНА ЗАДАТАК ЊЕМАЧКОГ ПРЕДСЈЕДАВАЊА

 

БЕРЛИН, 16. НОВЕМБРА /СРНА/ - Стабилизација Западног Балкана приближавањем Европској унији /ЕУ/ биће један од задатака њемачког предсједавања ЕУ, најавио је њемачки министар иностраних послова Хајко Мас.

 

"Велики задаци су пред нама - спровођење фер трговинске политике, обликовање што ближих будућих веза са Великом Британијом, подршка нашим источним и јужним сусједима у реформама и стабилизација Западног Балкана приближавањем ЕУ", навео је Мас у ауторском тексту за "Франкфуртер рундшау".

Мас је рекао да ће се Њемачка, која у јулу 2020. године преузима предсједавање ЕУ, залагати за јаку и суверену Европу која ће у спољној политици дјеловати одлучније и више стратешки.

"Европа мора да преузме више одговорности за своју безбједност. Ту желимо још чвршћу сарадњу у развоју заједничких капацитета. Наш циљ је јака Европа као дио јаког НАТО-а", рекао је Мас.

Он каже да Њемачка жели да током предсједавања оснује центар за цивилно управљање кризама који би ојачао улогу Европе као силе мира, као и да учини напредак да се формира заједнички главни штаб за мисије заједничке безбједносне и одбрамбене политике ЕУ.

"У години када се одржавају предсједнички избори у САД, ЕУ мора више да уложи у трансатлантско партнерство", рекао је Мас и најавио самит Кине и ЕУ у септембру 2020. године.

Он истиче да ЕУ треба да дјелује брже и ефикасније у управљању кризама у Сирији, Либији и зони Сахела у Африци.