ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика17/11/2019

ЛИНТА: ШКОРО ДОКАЗ ДА СЕ ХРВАТСКА ГРАДИ НА ПРИНЦИПИМА НДХ

 

БЕОГРАД, 17. НОВЕМБРА /СРНА/ - Изјава кандидата за предсједника Хрватске Мирослава Шкоре којом отворено велича усташки поздрав "За дом спремни" један је у мноштву доказа да се данашња Хрватска гради на темељима и принципима геноцидне Независне Државе Хрватске /НДХ/, оцијенио је данас предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.

 

Он је истакао да је Шкоро отворени усташа и један од предводника усташких снага у Хрватској.

"Шкоро отворено велича усташки поздрав `За дом спремни` и искрено и поносно каже да се под наведеним поздравом борио његов прадједа у НДХ, али и његов вјенчани кум за данашњу Хрватску 1991. године", навео је Линта у писаној изјави.

Он је подсјетио да је "Туђманова Хрватска", као и НДХ, настала као резултат планског злочина и етничког чишћења српског народа из хрватских градова и са крајишког подручја.

Према његовим ријечима, борба за стварање етнички чисте "велике Хрватске" вођена је под лажном и лицемјерном оптужбом одбране од такозване великосрпске агресије.

"Такође, Шкоро најдубље вријеђа стотине хиљада жртава Јасеновца јер, као и хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић, тражи да се прекопа највећа фабрика смрти на Балкану у Другом свјетском рату", указао је Линта.

Он истиче да је Хрватска једина држава на свијету у којој се отворено рехабилитује усташтво односно хрватска верзија нацифашизма.

"Влада, предсједница и друге хрватске институције толеришу или подстичу употребу усташких симбола, негирају почињени геноцид над Србима у НДХ, промовишу тезу о Јасеновцу као радном логору, величају и славе протјеривање Срба и хрватске злочинце, умањују или негирају српске жртве, понављају усташку тезу о такозваној великосрпској агресији и такозваном великосрпском хегемонизму", навео је Линта.

Он је позвао Министарства спољних послова Србије дa изради свеобухватни извјештај о рехабилитацији усташтва са бројним примјерима мржње и насиља над Србима у Хрватској и да га пошаље на све међународне адресе.

"Апсолутно је јасно и очигледно да данашња проусташка Хрватска све више постаје фактор нестабилности и пријетња миру", закључио је Линта.

Кандидат за предсједника Хрватске Мирослав Шкоро поручио је у предсједничкој кампањи да ће прекопати Јасеновац и да се не плаши говорити о усташком поздраву "За дом спремни" под којим се, како је истакао, борио његов прадјед.