ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/11/2019

УЈИЋ: КРОЗ ЗЕМЉУ ПРОШЛО ВИШЕ ОД 52.000 МИГРАНАТА

 

САРАЈЕВО, 19. НОВЕМБРА /СРНА/ - У претходне двије године кроз БиХ је прошло више од 52.000 миграната, међу којима је евидентирано преко 20 лица која су проглашена пријетњом по националну безбједност и враћена у матичне земље, што је допринијело безбједности БиХ, региона и ЕУ, изјавио је директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић.

 

У Сарајеву је данас одржан састанак представника ресорних министарставa у Савјету министара у техничком мандату са високом делегацијом Њемачке коју је предводио парламентарни државни секретар Савезног министарства унутрашњих послова Њемачке Штефан Мајер.

Ујић је нагласио да је БиХ учинила много на плану евиденције и узимања биометријских података миграната, додавши да Служба за послове са странцима БиХ и Гранична полиција нису добили додатна средства за рад, саопштено је из Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара у техничком мандату.

Мајер је рекао да је циљ Њемачке да се успостави контрола и управљање мигрантском ситуацијом, те покушају регулисати и редуковати илегалне миграције.

Осим помоћи Европске комисије, истакао је Мајер, Влада Њемачке спремна је понудити још интензивнију билатералну сарадњу и подршку, посебно Граничној полицији БиХ, у смислу обезбјеђивања граница.

Према његовим ријечима, водећи принцип Владе Њемачке је да се према мигрантима хумано опходи, без обзира на њихов статус.

На састанку је поздрављена одлука Владе Федерације БиХ којом се обезбјеђују додатне двије локације за алтернативни смјештај миграната у касарнама у Блажују и Љубаче код Тузле.

Представници Њемачке затражили су податке о потребама за њихово опремање, како би се њемачка владина агенција /ТХВ/ што прије изјаснила о начину на који може допринијети стварању хуманих услова за смјештај миграната.