ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти20/11/2019

СРПСКА ДА ВРАТИ ИЗВОРНИ ДЕЈТОН

 

БЕОГРАД, 20. НОВЕМБРА /СРНА/ - Историчар Радован Калабић оцијенио је да је враћање изворном Дејтонском споразуму од суштинског значаја за Републику Српску, те да је Народна скупштина Српске заузела стратешку позицију по овом питању недавним усвајањем Информације о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске.

 

Калабић је рекао Срни да је тим актом Српска послала праву поруку у прави час и да је изузетно значајно што су одређени конкретни механизми и задужења.

"Мислим да то представља излазак на прави пут Републике Српске за њену одбрану јер без српског ентитета, нема Дејтона", истакао је Калабић, поводом 24 године од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Он је упозорио да одузимање досадашњих надлежности Републике Српске представља покушај круњења Српске с циљем њеног утапања у политичко Сарајево.

"Према томе, и та одлука о укидању бонских овлашћења је дошло у прави час, ако не и у посљедњи. Мислим да је парламент Српске направио стратешки искорак и да је иступио на пут повратка изворних принципа Дејтона. Права порука у прави час", оцијенио је Калабић.

Сутра се навршавају 24 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Дејтонски мировни споразум, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Дејтонским споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ.