ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија20/11/2019

"АУТОПУТЕВИМА" ТРИ СПЕЦИЈАЛИЗОВАНА ВОЗИЛА ВРИЈЕДНА ВИШЕ ОД 600.000 КМ

 

ЛАКТАШИ, 20. НОВЕМБРА /СРНА/ - Јапанска агенција за међународну сарадњу и развој донирала је "Аутопутевима Републике Српске" три специјализована патролна возила вриједна више од 600.000 КМ која су намијењена за надзор и одржавање ауто-путева у Републици Српској.

 

Примопредаја специјализованих возила "нисан икс трејл" обављена је у кругу Центра за одржавање и контролу саобраћаја у Лакташима.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је новинарима да ће донирана возила вриједна више од 600.000 КМ допринијети безбједности саобраћаја у Српској.

"Возила ће патролирати путевима. Преко монитора ће обавјештавати о стању на путевима, метеоролошким условима, евентуалним саобраћајним незгодама, клизиштима, а имају и опрему за обезбјеђење мјеста која су опасна, као и за помоћ страдалима у саобраћају", појаснио је Трнинић.

Он је истакао да је ријеч о врло значајној донацији Јапана која ће побошљати безбједност саобраћаја у Српској.

"Ово није прва донација пријатељског Јапана. Још 2000. године донирали су Бањалуци аутобусе, обучавали су наше стручњаке из области саобраћаја, а изградили су и мостове у Добоју и Модричи", подсјетио је Трнинић.

Замјеник министра транспорта и комуникација БиХ Саша Далипагић рекао је да је донација плод сарадње Министарства и Владе Јапана.

"`Аутопутеви Републике Српске` исказали су потребу за оваквим возилима и Савјет министара је 2015. године донио одлуку о додјели возила", додао је Далипагић.

Директор "Аутопутева Републике Српске" Душан Топић рекао је да су возила опремљена тако да могу хитно реаговати ради регулације саобраћаја и обезбјеђивања приступа полицији или ватрогасцима у случају незгода.

"Имамо обучене раднике за руковање овим возилима. Донација је корисна и практична", сматра Топић.

Амбасадор Јапана у БиХ Хидејуки Сакамото нагласио је да је одржавање ауто- путева веома значајно, посебно за возаче, али и за предузеће "Аутопутеви Републике Српске".

"Кориштење три специјализована патролна возила марке `нисан икс трејл` које је `Аутопутевима Републике Српске` донирала Јапанска агенција за међународну сарадњу и развој спасиће животе возачима у Српској", додао је Сакамото.