ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика21/11/2019

У ПРВОЈ СЕДМИЦИ ДЕЦЕМБРА ПРЕДСТАВЉАЊЕ РАДА И ПОТВРДА ИМЕНОВАЊА

 

БАЊАЛУКА, 21. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас да би у првој седмици децембра требало да у Представничком дому парламента БиХ представи програм рада Савјета министара и да очекује да ће тада бити потврђено његово именовање за предсједавајућег.

 

"Обавијештен сам да ће у уторак, 26. новембра, бити одржана сједница комисије за избор Савјета министара гдје ћу одговарати на питања представника политичких партија. Видјећу која су њихова виђења о најважнијим питањима у БиХ", рекао је Тегелтија новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да Републици Српској припадају Министарство спољне трговине и економских односа, Министарство транспорта и комуникација и Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара, као и три мјеста замјеника министара.

"Ресори који припадају Републици Српској у Савјету министара познати су још од августа када су предсједници политичких партија /СНСД, СДА, ХДЗ/ потписали споразум. Знам имена која су била до сада у оптицају, али до моје верификације у парламенту БиХ, послије које ћу обавити консултације са политичким партијама, не могу говорити о њима. Наводи се велики број имена и као и увијек, дио је тачан, а дио није", навео је Тегелтија.

Он је напоменуо да неће бити прерасподјеле ресора међу политичким партијама.

Тегелтија је нагласио да ће фокус његовог рада бити на развоју економије.

"У фокусу мог интересовања и Савјета министара биће економија. Убрзан и одржив привредни развој може да ријеши велики број проблема у БиХ који са сада чине нерјешивим", додао је Тегелтија.

Он је нагласио да ће учинити све да са предсједницима влада Републике Српске Радованом Вишковићем и Федерације БиХ Фадилом Новалићем успостави потпуну координацију и сарадњу, с циљем напретка и развоја БиХ.

"Мислим да о питањима економије тешко може доћи до било каквих блокада и неслагања. Трудићемо се да Савјет министара не буде мјесто гдје ће се политичка питања суочавати", рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, најважнија ствар јесте да буде одблокиран рад Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ.

"Потребно је да сви документи који су прошли процедуру у Савјету министара буду упућени у парламент БиХ и да буду верификовани, а поготово они који су потписани са међународним финасијским институцијама. Кључ јесте усвајање буџета за 2020. годину јер би било неозбиљно да БиХ још једну годину буде на привременом финансирању", сматра Тегелтија.

Одговарајући на питање о измјенама Пословника о раду Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Тегелтија је рекао да нема посебан коментар, али да није присталица да се пословници мијењају по хитном поступку уз веома "чудан број гласова који је ово подржао.

"Оваj пословник у овом тренутку ништа не мијења јер постоји договор политичких партија из Српске и ФБиХ. Међутим, уколико дођемо у ситуацију да нема сагласности може бити тешкоћа и проблема за Републику Српску јер би неки други могли доносити одлуку, умјесто оних који су побиједили на изборима", закључио је Тегелтија.