ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана21/11/2019

МИTРОПОЛИTУ АМФИЛОХИЈУ ОРДЕН УКРАЈИНСКЕ ЦРКВЕ МОСКОВСКЕ ПАTРИЈАРШИЈЕ

 

ЦЕТИЊЕ, 21. НОВЕМБРА /СРНА/ - Његовом високопреосвештенству митрополиту црногорско-приморском Амфилохију данас је на Цетињу уручено високо одликовање Украјинске православне цркве Московске патријаршије Орден Рођења Христовог за подршку канонском православљу и јачање међуцрквених веза.

 

Орден је у име митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија уручио митрополит бориспољски и броварски Антоније, саопштено је на сајту Митрополије црногорско-приморске.

Светим евхаристијским сабрањем у Цетињском манастиру митрополит Амфилохије прославио је данас своју крсну славу Аранђеловдан, а на лутургији су саслуживали владика Антоније, свештенство и монаштво.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије истакао је да владика Антоније доноси благослове светих кијевских Антонија и Теодосија који су Бога прославили и за Христа пострадали, гдје се и данас страда од безбожника који нападају Цркву Божију и покушавају да разоре њено јединство.

"То је оно што се данас догађа, а покушава се и овдје код нас, али у Украјини још снажније изражено. Даће Бог и Свети Божији људи и Небеске силе да Црква Божија као што је опстала и кроз сва гоњења кроз историју 2.000 година, остане јединствена и у ова наша времана", рекао је митрополит Амфилохије.

У своје име владика Антоније је митрополита Амфилохија даровао иконом Ангела хранитеља и књигом о старцу Авакуму из Закарпатске Русије, упућујући ријечи љубави вјере и наде да ће Господ побиједити демонске силе и оне који пријете да разоре јединство Цркве православне.

У име Митрополије црногорско-пиморске, митрополит Амфилохије је владици Антонију даривао крст и панагију.