ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика22/11/2019

ПРОГРАМ РЕФОРМИ НЕ ПРЕЈУДИЦИРА ЧЛАНСТВО У НАТО

 

БАЊАЛУКА, 22. НОВЕМБРА /СРНА/ - Програм реформи БиХ који је усвојило Предсједништво БиХ не прејудицира чланство у НАТО савезу, и то је оно што је најважније и за шта се залагао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, истакао је замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Небојша Радмановић.

 

Он каже да оцјене о Програму реформи није могуће давати ако није прочитано свих његових 25 страна и истиче да ће документ бити отворен и о њему ће моћи да се расправља након што профункционише нови сазив Савјета министара.

"Увид у цјелину није имао нико, осим чланова Предсједништва БиХ, и можда ужег круга тима који је учествовао у његовој изради", рекао је Радмановић синоћ за РТРС поводом тога што опозиција критикује овај документ, тврдећи да је "закључан у Предсједништву БиХ".

Он је рекао и да је БиХ 2009. године била условно примљена у МАП, а услов се односио на књижење војне имовине, али није испуњен, што би, како наводи, могло да значи и да нема могућности да БиХ буде у МАП-у.

Према његовим ријечима, питање је да ли тај услов вриједи након 10 година, те је сада неко покушао да направи замјену за њега, а то је Годишњи национални програм /АНП/, који није прошао.

"Будући да је велики притисак у Сарајеву на њихове политичаре зашто нису истрајали на АНП-у, онда су међународни фактори покушали да им помогну да се дође до овога што сада имамо /Програм реформи БиХ/, и то сада свако тумачи на свој начин", рекао је Радмановић.

Он наводи да се у том документу говори о реформи Оружаних снага БиХ, која је потребна по више основа и истиче да је његов став да је потребно смањити број припадника Оружаних снага.

Радмановић је нагласио да не види ништа спорно у томе што ће Програм реформи БиХ бити достављен у Брисел, гдје је сједиште НАТО-а, будући да БиХ сарађује са НАТО савезом, са којим, као и Србија и Русија, има потписано "Партнерство за мир".

Када је ријеч о сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, која је одржана на захтјев четири посланика из Републике Српске ради промјене једног члана Пословника тог Дома /у вези са комисијама/, Радмановић истиче да је то урађено на штету Српске.

"Измијенити Пословник у члану у којем се удара на равноправност је катастрофа. Овде је једна група изабрана у Републици Српској, нажалост, радила против ње и за то је добила подршку свих посланика из Федерације БиХ, без ХДЗ-а", навео је Радмановић.

Радмановић наглашава да ће то оптеретити будуће односе, а за сада неће функционисати јер је на на дневном реду децембарске сједнице Представничког дома именовање његових тијела која су предложена прије измјене тог члана Пословника.