ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет22/11/2019

СИДНЕЈ МЕЂУ ДЕСЕТ НАЈЗАГАЂЕНИЈИХ ГРАДОВА

 

СИДНЕЈ, 22. НОВЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ - Сиднеј је захваћен густим димом усљед пожара у природи четврти дан заредом, због чега се нашао међу десет најзагађенијих градова у свијету, а и читава аустралијска држава Нови Јужни Велс биљежи рекордан степен аерозагађења.

 

Болнице примају све више људи који се жале на здравствене тегобе, а смањена видљивост представља опасност за возаче.

Пад темепературе донио је олакшање ватрогасцима који се боре са пожарима у четири државе. Многи од 7,5 милиона становника Новог Јужног Велса одлучили су да остану у својим кућама док разматрају евакуацију.

"Улице су пусте пошто људи покушавају да избјегну боравак напољу што је више могуће", изјавио је Бери Холман, градоначелник града Бурке, око 800 километара сјеверозападно од Сиднеја. Аерозагађење у овом граду је 15 пута веће од преорученог безбједног нивоа.

Снажан вјетар и даље распирује дим и прашину од ватре која је захватила растиње послије три године суше у читавој Аустралији.

Здравствени званичници саопштили су да су 73 особе затражиле помоћ због респираторних проблема у посљедњих седам дана, што је двоструко више од уобичајеног броја.

Сиднеј се на листи најзагађенијих градова нашао на осмој позицији, испред Џакарте и Шенжена, а иза Мумбаја.