ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика22/11/2019

СРПСКА ЈЕ ВОЈНО НЕУТРАЛНА И ТО НЕЋЕ НИШТА ПРОМИЈЕНИТИ

 

БЕОГРАД, 22. НОВЕМБРА /СРНА/ - Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић изјавио је да документ Програм реформи БиХ још нико није видио, али је сасвим сигурно да се у њему говори само о сарадњи са НАТО-ом, а не о путу у чланство у ову војну алијансу.

 

"Дакле, ако су Руси рекли да то није документ попут АНП-а, онда не знам зашто ми у то не бисмо вјеровали", рекао је Ћеранић за "Спутњик".

Он је подсјетио да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик јасно рекао да је Српска војно неутрална и да то неће ништа промијенити, те нагласио да било какав документ о НАТО који би усвојило Сарајево не би могао да прође без сагласности Српске.

"Додик као члан Предсједништва БиХ увијек може да посегне за институтом витални национални интерес и да Народна скупштина Српске обустави сваку одлуку Предсједништва БиХ за коју се процијени да угрожава витални национални интерес Српске", рекао је Ћеранић.

Он је навео да је Додик зато и направио широку коалицију у власти, а није морао, управо јер је желио да има двотрећинску већину у Народној скупштини, како би као српски члан Предсједништва БиХ имао већину у оваквим ситуацијама.

Предсједништво БиХ је 19. новембра на ванредној сједници донијело одлуку о именовању Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара и усвојило Програм реформи БиХ.

У овом документу је наведено да се "Програм реформи БиХ подноси без прејудицирања коначне одлуке о чланству, а за чије усвајање ће бити потребна додатна одлука Предсједништва и Парламентарне скупштине БиХ".