ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура22/11/2019

ИЗЛОЖБА "ПУНКТУМИ" ИЗ ИНОСТРАНЕ ЗБИРКЕ МУЗЕЈА САВРЕМЕНЕ УМЈЕТНОСТИ СРПСКЕ

 

НОВИ САД, 22. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Новом Саду вечерас је отворена изложба под називом "Пунктуми: инострана збирка Музеја савремене умјетности Републике Српске", јединствена поставка од 100 ријетких умјетничких дјела која је мало ко у свијету имао прилику да погледа.

 

Дјела изложена у Галерији Матице српске су радови 80 аутора из 17 европских земаља и дио су Збирке иностране умјетности коју чува Музеј савремене умјетности Републике Српске.

Отварајући изложбу, која ће трајати до 1. марта, помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да је Збирка настала непосредно послије катастрофалног земљотреса који је Бањалуку погодио октобра 1969. године.

"Свијет је у најтежим тренуцима послије земљотреса показао ријетко виђену солидарност, знајући да је елементарна непогода уништила велики дио културног блага Бањалуке. У `Акцији солидарности ликовних умјетника Југославије и свијета` одмах послије земљотреса у Бањалуку је стигло 750 умјетничких дјела", навела је Ђаковићева.

Она је истакла да се кроз Збирку иностране умјетности исказује сва умјетничка, људска и духовна солидарност.

"И, не само да ми данас баштинимо умјетничка дјела аутора из 17 земаља свијета, него видимо и безграничну умјетничку, људску и духовну солидарност. Видимо и каква је снага човјека кад се издигне изнад времена и околности", нагласила је Ђаковићева.

Према њеним ријечима, изложба у Новом Саду је умјетнички репрезентативна, а изњедрили су је људи добре воље.

"Људи добре воље одлучили су да своје непроцјењива дјела поклоне Умјетничкој галерији, данашњем Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци", рекла је Ђаковићева.

Она је навела да су умјетничка дјела представљена на изложби својеврстан пресјек умјтничких токова од 1945. до 1975. године.

"Изложба која је пред Новосађанима представља и преглед најзначајнијих појава на европској умјетничкој сцени тог периода. Свако изложено дјело показује и величанствену снагу умјетности, која остаје за сва времена", рекла је Ђаковићева.

Историчар умјетности Лидија Мереник рекла је да су изложена дјела фасцинантна.

"Изложена је и веома вредна слика италијанског аутора Гастонеа Бјађија која је снагом израза заправо лајтмотив целе изложбе. Ту су и јединствена дела аутора млађе мађарске уметничке авангарде, ликовни куриозитети, који је мало ко имао прилике да види. Плејада тих уметника проглашена је политички неподбним и многи су напустили Мађарску или престали да се баве уметношћу. Њихова дела красе данас приватне збирке у Америци и Швајцарској", навела је она.

Организатори изложбе су Галерија Матице српске и Музеј савремене умјетности Републике Српске.