ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/12/2019

БРЗО ФОРМИРАТИ САВЈЕТ МИНИСТАРА РАДИ ДЕБЛОКАДЕ ПРОЦЕСА

 

БАЊАЛУКА, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Новоименовани предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија истакао је вечерас да је веома значајно да се брзо формира Савјет министара да би се одблокирали процеси који су у озбиљном застоју.

 

Он је подсјетио да је 13 мјесеци неформирања власти довело до блокаде многих процеса - извршне власти и парламента.

"То је заблокирало, прије свега, одређени број инвестиционих пројеката. Због тога је мени, као предсједавајућем Савјета министара, јако важно да се нови сазив брзо формира", нагласио је Тегелтија.

Он је поновио да ће двије кључне ствари на којима ће радити Савјет министара бити економија и европске интеграције.

"Рјешавање економских проблема у БиХ и обезбјеђење стабилног привредног раста који ће осјетити грађани, биће основа на којој се могу ријешити многи проблеми за које данас мислимо да су нерјешиви", навео је Тегелтија.

Он је за РТРС рекао да је свјестан мјеста и улоге Савјета министара када је ријеч о економији, али да ће учинити све што је потребно из своје надлежности и да ће радити у координацији са владама Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/.

Тегелтија је напоменуо да владе ентитета имају много већи степен одговорности и обавеза када је ријеч о економским питањима.

Он каже да ће се у будућем периоду Савјет министара бавити, између осталог, питањем мигрантске кризе и НАТО-а.

Тегелтија је навео да је данас завршен први корак - извршена је верификација предсједавајућег Савјета министара, те да слиједи избор девет министара и десет замјеника министара.

Он је потврдио да ће наредних дана обавити консултације са оним политичким партијама које су постигле споразум о принципима рада заједничких институција и оним партијама које су га данас подржале у парламенту БиХ.

"Мислим да ћу до краја ове седмице завршити консултације са политичким партијама у Републици Српској, а почетком идуће почећу консултације са политичким партијама из ФБиХ", истакао је Тегелтија.

Он је подсјетио да се о овоме већ дуго разговара, да је у августу потписан анекс тих принципа у којем је дефинисано која од министарстава припадају којој политичкој опцији.

"Тако да су политичке партије свјесне, знају ко ће то бити и ја мислим да ће они мени у релативно кратком периоду доставити имена, а онда слиједи компликованији и тежи дио, а то је попуњавање изјава и достављање Централној изборној комисији и Агенцији за истраге и заштиту на провјеру", навео је Тегелтија.

Према његовим ријечима, евидентно је да је за 19 људи потребно одређено вријеме да се то спроведе и онда се све враћа поново на усвајање у парламент.

"Мислим да има довољно времена, уколико буде спремности да се то ради, да се заврши до краја године, али не бих се изненадио да се то заврши и почетком 2020. године", каже Тегелтија.