ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана05/12/2019

ВУКАНОВИЋ: ОБЈАВИTИ ДИПЛОМЕ ЗАПОСЛЕНИХ У ЈАВНОМ СЕКTОРУ

 

БАЊАЛУКА, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Посланик СДС-а Небојша Вукановић рекао је у Народној скупштини да је циљ Нацрта закона о измјенама и допуни Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске да се објаве све дипломе запослених у јавном сектору.

 

Вукановић је рекао да на том плану нема ништа против било кога, па ни приватних факултета, међу којима има оних који су у погледу квалитета образовања бољи од јавних.

"И на овом плану се мора озбиљно стварати држава, односно да у раду институција Српске све буде транспарентно и јавно. Ово је озбиљан приједлог закона с циљем да се прочисти државна управа", рекао је током скупштинске расправе Вукановић, који је овај нацрт закона предложио заједно са народним посланицима из ПДП-а Јеленом Tривић и Драшком Станивуковићем.

Вукановићев страначки колега Зоран Видић каже да један од циљева овог акта може бити спречавање нечасних радњи у стицању диплома.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица изјавио је да опозиција покушава наметнути у јавности лажну тезу да је власт у Српској против борбе и провјере лажних диплома.

Он је поручио да клуб посланика те странке у Народној скупштини неће подржати овај нацрт, јер опозиција жели да дипломе провјеравају они који за то нису надлежни.

"Јесмо за то да се провјеравају дипломе, али зна се ко то и како ради. Провјеру вјеродостојности диплома треба да врше просвјетна инспекција, МУП или тужилаштва, а не ресорна министарства и органи управе како покушава да каже опозиција", истакао је Мазалица.

Он је додао да ту провјеру треба радити у оквиру система и постојећих закона који постоје годинама.

"Само тако се системски можемо борити с поменутом негативном појавом, односно да обезбиједимо што бољи квалитет високог школства у Српској", рекао је он.

Он је истакао да предлагачи овог нацрта, односно опозиција, мисле да се проблем лажних диплома може ријешити чаробним штапићем.

"Због тога и постоји притисак јавности који је такав да се овај опозициони приједлог зове `закон о провјери диплома` уз поруку да се до сада ништа није радило на том плану. Tо није тачно", нагласио је Мазалица.

Он је додао да су први приватни факултети основани током власти СДС-а и ПДП-а, наводећи да су неки од њих били регистровани и на аутобуској станици у Сребреници...

"Владе, које је предводио СНСД су након тога морале да изврше низ реформи у области високог образовања јер су приватни факултети прије тога били оснивани без икаквог реда. Дакле, радили смо на сузбијању лошег високог образовања и сада се за оснивање приватних факултета морају испунити бројни услови. Укинули смо то да остварују добит као предузећа, прекинуто је са неограниченим уписом студената, уведене су акредитације, контрола квалитета и слично", навео је Мазалица.

Посланик ПДП-а Гордана Видовић рекла је да је проблем у вези са лажним дипломама огроман и у Српској и у БиХ.

"Tреба нам заиста контрола у овом погледу и да станемо у крај нелегално стеченим дипломама", каже Видовићева. /наставиће се/бој/мис/мђ