ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво05/12/2019

ЏОМИЋ: ОЧЕКУЈЕМ ЈОШ ГОРА РЈЕШЕЊА У НОВОМ ТЕКСТУ ПРИЈЕДЛОГА ЗАКОНА

 

ПОДГОРИЦА, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Велибор Џомић изјавио је да очекује још гора рјешења од такозваног иновираног приједлога закона о слободи вјероисповијести, у односу на ранија.

 

"Нисам пророк, али се види да се спрема до сада невиђена идеологизација и политизација права на слободу вјероисповијести", навео је Џомић и додао да још није упознат о садржају предложеног рјешења, па га не може коментарисати.

Протојереј-ставрофор Џомић подсјетио је да од момента усвајања мишљења Венецијанске комисије 24. јуна до 5. децембра, није приказана ниједна одредба Приједлога закона о слободи вјероисповијести или увјерења о правном положају вјерских заједница у коју су уграђене препоруке Венецијанске комисије.

Он је напоменуо да је Правни савјет Митрополије црногорско-приморске и Епархије Будимљанско-Никшићке доставио 27. новембра примједбе Влади на тај приједлог закона, али да нису добили одговор на то, саопштено је на сајту Митрополије.

Према његовим ријечима, од дијалога није било ни "д", осим једног састанка 26. новембра у Митрополији на коjeм су представници Владе на челу са потпредсједником Зораном Пажином условљали разговор и покушали да га сведу искључиво на препоруке из мишљења Венецијанске комисије.

Протојереј-ставрофор Џомић навео је да је представницима Владе указано да се препоруке Венецијанске комисије односе само на неусклађеност Приједлога закона са међународно-правним актима, да је предложено законско рјешење у супротности са Уставом и правним поретком Црне Горе и да се и о томе мора водити дијалог.

Он подсјећа да су предложили да се отвори дијалог о реституцији и обештећењу за одузету црквену и имовину других вјерских заједница послије Другог свјетског рата.

"Потпредсједник Владе /Зоран/ Пажин нам је саопштио да су `доносиоци политичких одлука`, како их је више пута назвао, најважнија питања правне природе прогласили за политичка питања иако она, с обзиром на то да је ријеч о људским правима, нису и никако не могу да буду политичка и партијска у држави у којој су цркве и вјерске заједнице одвојене од државе", каже Џомић.

Он је додао да му је све то више личило на симулацију дијалога и покушај да се задовољи нека минимална форма сусрета, али не и на институционални, јавни и конструктивни дијалог о једном тако важном и осјетљивом друштвеном питању.