ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана05/12/2019

РАДУЛОВИЋ: КАЗНИTИ ОНЕ КОЈИ СУ НЕЛЕГАЛНО СTЕКЛИ ДИПЛОМЕ

 

БАЊАЛУКА, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Посланик СНСД-а Наташа Радуловић рекла је у Народној скупштини Републике Српске да би људе за које се утврди да су нелегално стекли дипломе требало ригорозно казнити.

 

Радуловићева је рекла да се у вези са Нацртом закона о измјенама и допуни Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске консултовала са правницима који су навели да је немогуће да орган задужен за вођење Регистра провјерава вјеродостојност података о дипломама запослених код корисника буџетских средстава Српске.

"Tо би онда било супротно Закону о високом образовању. Дакле, провјеру диплома може да врши само надлежна инспекција", рекла је Радуловићева током посланичке расправе о нацрту овог закона чији су предлагачи народни посланици Јелена Tривић, Драшко Станивуковић и Небојша Вукановић.

Посланик ДНС-а Мирко Совиљ је рекао да је овај нацрт закона, уз очигледне мањкавости, ипак, идентификовао проблем лажних диплома у јавном сектору, који без дилеме постоји.

Он је рекао да ничија диплома не би требало да остане тајна и да би податке о тим документима требало изнијети да би се могла направити системска анализа стручне спреме свих запослених у јавном сектору који примају плату из буџета.

Совиљ је навео да људи који су нелегално стекли факултетске дипломе не би требало да обављају високе функције, додајући да у овој области образовања у Српској треба увести ред.

Посланик СДС-а Давор Шешић је рекао да информације о поријеклу диплома не смију бити проблем.

"Зашто да се прво дипломе не провјере у Влади, па да видимо ко тамо ради", рекао је Шешић и додао да је симптоматично што у иностранство, у посљедње вријеме, углавном одлазе људи чије су дипломе поштено стечене.
/наставиће се/бој/мис/мђ