ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво06/12/2019

МЈЕШTАНИ TИЈЕЛИМА БЛОКИРАЛИ УЛАЗ НА ДЕПОНИЈУ "УБОРАК", ПОЛИЦИЈА ТРАЖИ ДЕБЛОКАДУ

 

МОСTАР, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Припадници МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ затражили су јутрос од активиста Грађанске иницијативе "Јер нас се тиче" да деблокирају приступ градској депонији "Уборак" код Мостара и да пусте камионе са отпадом, али су грађани тијелима блокирали улаз на депонију.

 

"Полицијска станица Сјевер ради на појачаним активностима у вези са протестима грађана. Предузећемо све мјере које су у нашој надлежности", рекао је Срни портпарол МУП-а ХНК-а Људевит Марић.

Срна сазнаје да ће грађанима који су блокирали депонију бити издати прекршајни налози.

Мјештани насеља око депоније и активисти од петка депонију држе у блокади, а камиони који су јутрос дошли са смећем опет су се вратили.

Грађани траже санацију одлагалишта и његово премјештање на нову локацију, те упозоравају да одлагалиште од почетка године нема ниједан валидан документ.

Tврде да одлагалиште на Уборку угрожава, не само становништво околних насеља, него и све грађане Мостара, као и становнике долине Неретве.

Главни савјетник Града Мостара Радмила Комадина раније је изјавила да је посао у вези са изналажењем локације за нову депонију скуп и дуготрајан, а све то не може се обавити без одлуке Градског вијећа Мостара које не постоји од 2012. године.

Она је подсјетила да су у новембру представници града имали састанак у федералном Министарству екологије и туризма на којем је договорено да се, због јавног интереса, отпад настави депоновати на локалитету Уборак, иако је депонији истекла еколошка дозвола.

Федерално Министарство екологије и туризма одбило је недавно захтјев предузећа "Депонија" Мостар за издавање нове еколошке дозволе, док је Влада ФБиХ прошле седмице препоручила федералној Управи за инспекцијске послове да прати досадашње прописане мјере из еколошке дозволе, али и да се не прекида одлагање комуналног отпада на Уборку због јавног интереса.

Проблеми на Уборку трају дуже вријеме, а ситуација је ескалирала у мају ове године када је откривено да је на одлагалиште комуналног отпада депонована одређена количина муља са постројења за пречишћавање отпадних вода у Мостару за који активисти тврде да садржи високу концентрацију тешких и канцерогених метала.

Tада је депонија била блокирана 10 дана, а Мостар и околина били су затрпани смећем. Депонија је деблокирана након договора са градоначелником Мостара да буде формиран тим који ће радити на изналажењу рјешења за санацију и измјештање одлагалишта на нову локацију, али до сада није ништа учињено.