ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет06/12/2019

КОЛЕКТИВНИ НЕУСПЈЕХ У БОРБИ ПРОТИВ МАЛИХ БОГИЊА

 

ЛОНДОН, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ - Близу десет милиона људи било је заражено малим богињама у 2018. гоидни, а од болести је умрло 140.000 људи, углавном дјеце, што представља колективни неуспјех у заштити најмлађих, саопштено је данас из Свјетске зравствене организације /СЗО/.

 

Велике епидемије ове виралне болести захватиле су све дијелове свијета, наводи се у саопштењу и додаје да је већина смртних случајева забиљежена међу дјецом која нису вакцинисана.

Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејсус описао је ове бројеве као "срамоту".

"Чињеница да било које дијете умре од болести за коју постоји вакцина, попут малих богиња, искрено, представља срамоту и колективни неуспјех у заштити најосјетљивије дјеце у свијету", рекао је Адханом Гебрејсус.

СЗО наводи да је ситуација у 2019. години још гора и да прелиминарни подаци до новембра показују да је број заражених три пута већи него у истом периоду 2018. године.

Током 2018. године, епидемије су најтеже погодиле Либерију, Украјину, Демократску Републику Конго, Мадагаскар и Сомалију. У овим земљама регистрована је скоро половина укупног броја случајева у свијету.

На глобалним нивоу, стопа вакцинације против малих богиња стагнира скоро деценију. СЗО и УНИЦЕФ су објавили да је у 2018. години око 86 одсто дјеце примило прву дозу вакцине, а мање од 70 одсто и другу, која се препоручује за потпуну заштиту.