ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија07/12/2019

ПОЈАЧАНЕ КОНTРОЛЕ ИНСПЕКTОРА УИО

 

САРАЈЕВО, 7. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Инспектори Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ појачали су контроле захтјева за поврат ПДВ-а и захтјева за порески кредит, који су у ПДВ пријавама исказивали порески обвезници у току ове године, а посебна пажња се посвећује попису залиха код пореских обвезника, саопштено је из УИО.

 

Контролне активности проводе се на подручју бањалучког регионалног центра УИО, а званично су почеле 12. децембра.

Порески обвезници, који се налазе у систему ПДВ-а, а припадају регионалнам центру Бањалука, током девет мјесеци ове године године повећали су захтјеве за поврат ПДВ-а и захтјеве за порески кредит у износу нешто већем од 31 милион КМ у односу на исти период 2018. године.

Из УИО истичу да је то био разлог да њихови инспектори крену у појачане контроле код пореских обвезника ради провјере законитости и исправности повећања захтијеваног поврата ПДВ-а и пореског кредита.

До сада је уочено да су поједини порески обвезници исказивали залихе у већим износима од стварног стања, те је зато у контролама посебно наглашена обавеза пописа залиха, наводе из УИО БиХ.

По окончању појачаних контролиних активности у бањалучком регионалном центру УИО, инспектори ће контролу појачати и у остала три регионална центра.

УИО ће по окончању контролних активности званично представити резултате појачаних контрола.

Формиран је тим од укупно 68 овлаштених службених лица који имају задатак да изврше више од 200 потпуних и информативних контрола.

Тим је формиран тако да је, осим инспектора који већ раде у регионалном центру Бањалука, инспекторски састав појачан на начин да је из осталих регионалних центара привремено распоређен одређени број инспектора.