ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/12/2019

УЧИТЕЉИЦА У БИБЛИОТЕКУ ДОЛАЗИ СА 10 ЧЛАНСКИХ КАРТИЦА

 

НОВИ ГРАД, 11. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Учитељица Бранка Медић у Народну библиотеку у Новом Граду долази са 10 чланских картица, једна је њена, а осталих девет су картице ученика њеног другог разреда којима она одабира књиге за читање и доноси им у школу у сеоско насеље Равнице.

 

То се понавља неколико пута мјесечно, од почетка ове године од кад су ученици подручне школе "Вук Караџић" у насељу Равнице учлањени у библиотеку.

Медићева од почетка учитељског посла 11 година ради у школама које су у сеоском подручју, у Равницама шест година.

"Мени је то посебан осјећај, дјеца заинтересована и за наставне и ваннаставне активности, радо учествују у припремама приредби и другим активностима", каже она.

Мисија развијања љубави према читању почела је заједничком посјетом Народној библиотеци у Новом Граду, заједничком учлањивању свих девет ученика.

"Моји ученици су били први разред и у школи сам им читала ја, а код куће родитељи. Разговарам са њима, знам шта их интересује, које теме и она основу тога одабирем књиге", каже она.

У овој школи је посебан дан кад учитељица долази са књигама, које ученици и учетиљица прво посложе на сто.

"Учим их да не суде књиге по корицама, већ да се упознају са садржајем. Тај дан одаберемо књигу коју читамо у школи. Ученици након тога одаберу књиге које ће читати, а ако је више ученика заинтересовано за исти наслов, они међусобно размјењују књиге. Никад се није десило да је нека књига изгубљена или оштећена, они су одговорни читаоци", наводи Медићева.

Кад све посуђене књиге буду враћене у школу, у посебну ладицу у учионици намијењену само за то, слиједи поново посјета библиотеци.

"Бирам књиге које одговарју њиховом узрасту и интересовању, писане ћирилицом и крупнијих слова. У почетку је било лакше, а сад је све мање књига на чијим картицама већ није мој потпис. Надамо се, да ћемо како напредујемо са својим знањем и учењем, посуђивати озбиљније садржаје", наводи Медићева.

За посјету библиотеци потребно јој је око сат времена, а код одабира помажу и библиотекари.

"Сигурна сам да сам код њих развила љубав према књизи. Не сматрам да треба истицати то што одлазим у библиотеку и доносим књиге, већ то што дјеца воле да читају", каже она.

Ова учитељица сматра да ученицима учење треба да буде радост, а школа мјесто гдје срећни ученици уче кроз игру и забаву.