ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/12/2019

ЗЛОЧИН У "ПАНДИ" ЈОШ ЧЕКА ПРАВДУ

 

Чланови Удружења породица несталих и киднапованих Срба са Космета траже да тужилац за организовани криминал јавно пред камерама и званичницима изнесе аргументе на основу којих тврди да иза злочина у "Панди" не стоје Албанци

 

Приредио: Неђељко ЗЕЈАК

ПЕЋ, 14. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Навршава се 21 година од свирепог убиства шесторице српских младића у кафићу "Панда", једином мјесту окупљања српске омладине у Пећи, а мистерија у вези са починиоцима злочина и даље траје.

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији позвало је представнике државних институција, вјерских заједница, патријарха Иринеја, тужиоца за ратне злочине и тужиоца за организовани криминал да заједно упуте апел надлежним институцијама да не одлажу саопштавање истине.

"Нико нема право да ћути о злочину у коме су убијени Иван Радевић /25/, Иван Обрадовић /14/, Светислав Ристић /17/, Вукота Гвозденовић /17/, Драган Tрифовић /17/ и Зоран Станојевић /18/, посебно не они од којих се очекује да породицама кажу истину", поручује предсједник Удружења Симо Спасић.

Он истиче да су породице убијених и киднапованих Срба са Косова и Метохије, а посебно породице убијених дјечака из Пећи, подигле глас након одлуке тужиоца за ратне злочине да, "због новонасталих околности и индиција о починиоцу или починиоцима злочина у `Панди`", предмет уступи тужиоцу за организовани криминал.

"У одвојеним разговорима са члановима породица убијених дечака тадашњи тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да постоје индиције да злочин у `Панди` нису починили Албанци, већ неко други", наводи Спасић.

Чланови Удружења породица несталих и киднапованих Срба са Космета траже да тужилац за организовани криминал јавно пред камерама и званичницима изнесе аргументе на основу којих тврди да иза злочина у "Панди" не стоје Албанци.

"Ако имају доказе, морају нам рећи ко је други, јер ће, уколико наставе да ћуте, дати простор ратним злочинцима Хашиму Tачију, Кадрију Весељију и другима који тврде да су `Срби ти који су чинили злочине над сопственим народом`", наводи Спасић за Срну.

Он апелује на предсједника Србије Александра Вучића да "први изнесе сазнања на основу којих је рекао да ће многи бити изненађени истином о убиству српских младића у `Панди`".

Спасић наводи да му је Милена Радевић, мајка убијеног Ивана, пренијела да јој је тужилац Вукчевић у четири ока рекао да су "српски дечаци грешком убијени, те да, због тога, предмет уступа тужиоцу за организовани криминал".

"Ако је то тачно, ако постоје докази о томе ко је наручио убиство и ко је те ноћи из аутомата покосио српске младиће у `Панди` - морају се огласити, морају подићи оптужницу, јер ћутањем убијају и породице и /поново/ свих шест младића", наглашава Спасић.

Љубомир Ристић, отац убијеног Светислава, истиче да породице убијених младића 21 годину чекају истину и правду, али да, како вријеме одмиче, све мање вјерују да ће истина угледати свјетлост дана.

Не постоје ријечи којима, како каже, може описати бол, тугу и немоћ породица које су морале да посмртне остатке својих синова пренесу у мјеста у којима су се настаниле бјежећи од албанских екстремиста.

Ристић ће намијенити свијећу сину на гробљу у Београду, јер се, како наводи, одселио из Пећи пошто "није имао снаге ни живота да гледа објекат у коме су његовом сину и синовљевим вршњацима одузети животи".

Објекат у власништу Бошњака у коме се налазио ресторан "Панда", од злочина 1998. године до данас стоји празан, јер нико не жели да га откупи пошто су тамо још трагови проливене крви и рупе од метака, који су га претворили у споменик српској младости.

На улазним вратима Пећке патријаршије и даље је умрлица постављена на дан убиства српских младића. У овој српској светињи сваке године на дан сахране убијених у "Панди" монахиње прислуже свијеће и помоле се Богу за њихове душе.