ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет14/12/2019

СТАРЏЕН: ДОБИЛИ СМО МАНДАТ ЗА ДРУГИ РЕФЕРЕНДУМ О НЕЗАВИСНОСТИ

 

ЛОНДОН, 14. ДЕЦЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ - Шкотски премијер Никола Старџен поручила је данас британском колеги Борису Џонсону да треба да се фокусира на реалност и призна да је Шкотској националној партији дат мандат за други референдум о независности.

 

Шкотска национална партија освојила је протеклим изборима 48 од 59 шкотских мјеста у британском парламенту, након чега је Старџенова интензивирала захтјеве за још једним референдумом о независности Шкотске.

Џонсон, чија је Конзервативна странка освојила 365 од 650 мјеста у парламенту, рекао је Старџеновој у јучерашњем телефонском разговору да се противи још једном гласању о независности.

Старџенова је рекла за "Скај њуз" да је Џонсону пренијела да има мандат да понуди људима избор.

"Он је поновио да се томе противи", рекла је Старџенова и додала да избори одржани 12. децембра представљају прекретницу за Шкотску.

Старџенова је навела да Шкотска жели другачију будућност од оне коју је изабрала већина у Уједињеном Краљевству, као и право да изабере властиту будућност.

Она је рекла да ће Шкотска ускоро покренути поступак за добијање пуних овлашћења за одржавање референдума.

Шкоти су на референдуму о независности 2014. године гласали да остану у саставу Уједињеног Краљевства, али су на референдуму о "Брегзиту" 2016. године изгласали да остану у ЕУ. Већина енглеских и велшких гласача подржала је напуштање блока.

Старџенова од тада тврди да Шкотска заслужује још једно гласање о независности, јер је практично извучена из ЕУ без своје воље.