ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 24/01/2020

ПЕРУЋАЧКО ЈЕЗЕРО И ДРИНА - ОДМОР У ЧИСТОЈ ПРИРОДИ!

 

Литице јединственог кањона Дрине по којима брсте дивокозе привлачне су за алпинисте, љубитеље екстремних спортова, параглајдере, планинаре, рониоце, као и за оне који воле једрење, пливање и риболов

 

Пише: Миро ПЕЈИЋ

СРЕБРЕНИЦА, 24. ЈАНУАРА /СРНА/ - Живописни кањон ријеке Дрине и акумулационо Перућачко језеро на тој ријеци постају привлачна и изазовна дестинација за све већи број туриста, а посебно авантуриста.

Да је то тако, Срни су потврдили директор Туристичке организације ове општине Бојан Пејић и директор Националног парка /НП/ "Дрина" Радомир Павловић.

Литице јединственог кањона Дрине по којима брсте дивокозе привлачне су за алпинисте, љубитеље екстремних спортова, параглајдере, планинаре, рониоце, као и за оне који воле једрење, пливање и риболов.

Кањон Дрине занимљив је и за биологе и истраживаче флоре и фауне јер је ту станиште ендемичне Панчићеве оморике, затим мрког медвједа и дивокоза изнад којих надлијећу бјелоглави супови.

Шуме изнад кањона богате су различитим врстама гљива и дивљачи, те се везују за посебно ловиште "Сушица". У оквиру тог ловишта су и станишта љековите иве траве, те велике површине на којима успијева боровница.

Интересовање туриста за боравак, одмор или друге активности на Перућачком језеру из године у годину се повећава и сваког љета ту кампују или у оближњим кућама и викендицама љетују стотине љубитеља ове ријеке и чисте природе. Међутим, због непостојања смјештајних капацитета на овом језеру најзаступљенији је излетнички туризам који не доноси приходе или су они минимални.

ПАКЕТ ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ - КРСТАРЕЊЕ, ПЛАНИНАРЕЊЕ, БЕРБА ЉЕКОБИЉА, ЛОВ...

Због тога се приступило изради програма, односно пакета туристичке понуде са могућим садржајима, односно за избор једне од понуђених опција и садржаја за посјетиоце.

Тај пакет ће, између осталог, нудити вишедневне пансионе уз садржаје крстарења језером и Дрином до ушћа Жепе и Андрићграда у Вишеграду, затим једрења, школе пливања, роњења, алпинистичке вјежбе, пјешачења уређеним планинарским стазама, разгледање природних љепота, бербу љекобиља, лов, риболов, упознавање са културно-историјским садржајима и објектима, те купање и одмор на језеру у љетној сезони.

Традиционална "Панчићева регата" на овом језеру, једина у БиХ која се вози узводно, као и још неке манифестације биће саставни дио понуде ове туристичке дестинације у оквиру НП "Дрина", који нуди мир и одмор у чистој природи, далеко од уличних гужви и буке аутомобила.

А природа око овог дијела тока Дрине, са обје њене стране, изузетно је чиста јер је ријеч о скоро ненасељеном подручју, без индустрије и загађивача.

Са десне стране је НП "Тара" у Србији, а на лијеву обалу наслања се НП "Дрина", чији запослени предузимају активности да уреде простор и створе услове за прихват и боравак већег броја туриста.

ОБИЉЕЖЕНО 25 КИЛОМЕТАРА ПЛАНИНАРСКИХ СТАЗА

Са тим циљем прошле јесени је уређена и обиљежена планинарска стаза од Клотјевца до Бијелих Вода и даље до Стублића у дужини од 25 километара. Ријеч је о веома изазовној стази која пружа могућност предивног погледа на кањон Дрине, плато планине Таре и уживање у тим природним љепотама.

Плажа Оштрика и остале уз Перућачко језеро у сребреничкој општини су сваког љета пуне, али овдје недостају пратећи садржаји, а то је могућност смјештаја већег броја туриста и организовање њихове исхране.

СРЕДЊОВЈЕКОВНИ ГРАДОВИ, СТЕЋЦИ И "РИМСКИ МУНИЦИПИЈУМ"

У близини су стари средњовјековни градови Клотјевац и Ђурђевац, више некропола стећака, међу којима је највећа Златово код Љесковика, а свега неколико километара удаљено је римско археолошко налазиште и садржаји Археолошког музеја "Римски муниципиујум" у Скеланима и манастир Карно.

За оне који воле средњовјековне грађевине и вјерски туризам постоји могућност обиласка тврђаве деспота Стефана Лазаревића изнад Сребренице, као и посјете и присуства служби у Манастиру Свете Тројице из 1242. године у Сасама код Сребренице.

Павловић каже да подручје Националног парка и цијела општина Сребреница располажу природним љепотама и културно-историјским садржајима који се не валоризују у туристичком смислу.

"Задатак и циљ ове установе је да се то промијени и да створи услове да се ти потенцијали претворе у туристичке капацитете са одређеним садржајима који ће доносити приходе сребреничкој општини и Националном парку, те омогућити запошљавање и останак становништва на овом, изузетно ријетко насељеном простору", појашњава Павловић.

Он каже да им је приоритет обезбјеђивање смјештајних капацитета.

"Склопићемо уговоре са заинтересованим мјештанима који имају услове за пријем и боравак туриста, као и за откуп прехрамбених производа које производе на органски начин на простору Националног парка, а на прољеће наставити са грађевинским активностима да би припремили објекте за пријем гостију", појашњава Павловић.

Павловић тврди да ће до љетне сезоне имати оспособљен објекат бивше школе у Клотјевцу за пријем и вишедневни боравак туриста уз организовање исхране, а да ће градити и бунгалове и поставити камп насеље за којим сваке године постоји интересовање.

НЕКАДА 90.000 ТУРИСТА И ТРИ МИЛИОНА ДОЛАРА ПРИХОДА - МОЖЕ ЛИ ПОНОВО?

Сребреница је, прије посљедњег рата, уз Илиџу, Бању Врућицу и Фојницу била једно од најпознатијих и најпосјећенијих бањских љечилишта у БиХ, годишње је угошћавала око 90.000 туриста и биљежила приход од три милиона долара.

Са престанком рада Бање "Губер" прије двије деценије, Сребреница је нестала са туристичке мапе иако посједује богате природне и историјске потенцијале за развој туризма.

ПЛАНСКИ РАД И БРИГА О ОЧУВАЊУ ЧИСТОЋЕ ЈЕЗЕРА И ДРИНЕ

НП "Дрина" формиран је 2017. године одлуком Народне скупштине Републике Српске и цијелом површином /6.315 хектара/ припада подручју општине Сребреница.

Са почетком рада НП "Дрина" почиње плански рад и брига о очувању чистоће језера и Дрине, као и цијелог подручја које обухвата, али и организованог приступа развоју туризма на овом подручју.

Очекује се да за неколико година ова дестинација на Перућачком језеру постане престижна и изузетно посјећена, те да доноси приходе и установи и локалном становништву, али и општини Сребреница.