ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 17/01/2020

ТВРДОШ - ЦЕНТАР ПРАВОСЛАВЉА, ВИНОГРАДАРСТВА И ТУРИЗМА

 

Манастир данас има око 180 хектара под виноградима у Поповом и Петровом пољу. Засађено је више од 1.000 маслинa, а некe су старe и по 200 година.

 

ТРЕБИЊЕ, 17. ЈАНУАРА /СРНА/ - Манастир Tврдош код Требиња носи епитет свјетског гласа када је ријеч о вјерском и винском туризму - богата историја, стари вински подруми и прелијеп амбијент разлози су због којих овдје годишње сврати на хиљаде гостију.

Сабрат манастирa Тврдош јеромонах Порфирије каже Срни да је ово духовно средиште надалеко познато по много чему.

"Манастир је првенствено преко Светог Василија /Острошког/ познат у српском и народима других вјера и нација, али посљедњих десетак година и по винском туризму, по вину манастира Tврдош које монаси производе и које је све више почело да се извози у друге земље свијета", прича јеромонах Порфирије.

Он додаје да се вино овдје производи од 16. вијека и да је у љетопису манастирском записано да су манастирске избе биле испуњене овим пићем.

"Нека вина носе име `Изба` по манастирским избама. Виногради се сваке године проширују, нови засади засађују, стари скидају и тако данас манастир има око 180 хектара под виноградима у Поповом и Петровом пољу", наглашава Порфирије.

У Tврдошу има у изобиљу доброг вина, којим се годишње напуни око 300.000 боца.

Највише је вранца, али ни жилавке не мањка. Осим туриста који свакодневно пристижу у Tврдош, манастирска вина пију се широм свијета, извозе у 26 земаља на три континента.

Тврдошки монаси, осим вина, производе ракије лозу и траварицу, али и коњак. Имају засађено више од 1.000 маслина, од којих су неке старе и по 200 година.

"Осим квалитета вина, надалеко је препознат и квалитет маслиновог уља које се производи овдје у Тврдошу, а за то смо добили и нека признања", прича Порфирије.

Чувени манастир Тврдош, у који се годишње слију ријеке гостију, удаљен је од Требиња неколико километара.

"Манастир Тврдош нема званичне податке, али, према подацима туристичких агенција, послије Острога је најпосјећенији у Српској православној цркви. Кроз манастир годишње прође неких 250.000 људи различитих вјера, религија и нација", каже Порфирије.

Манастир Tврдош су у четвртом вијеку саградили Свети цар Констатин и његова мајка Јелена, а током своје историје рушен је шест пута.