ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/01/2020

ПЕТКОВИЋ: ЗАШТИТИЋЕМО ПРАВА СРБА У ФЕДЕРАЦИЈИ

 

БАЊАЛУКА, 16. ЈАНУАРА /СРНА/ - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић изјавио је данас у Бањалуци да ће Српска правно и на сваки начин заштитити Србе у Федерацији БиХ, па и оне у Босанском Петровцу против којих су недавно поднесене прекршајне пријаве због ношења обиљежја Србије приликом прославе божићних празника и православне Нове године.

 

Петковић је рекао новинарима да се права Срба у Федерацији БиХ крше, те да се они у том ентитету више посматрају као национална мањина и статистичка грешка него као конститутивни народ.

Он је најавио да ће, с циљем заштите Срба повратника, Народна скупштина у Одбор за избјегла и расељена лица именовати два спољна члана која ће, између осталог, афирмисати права ове популације и рјешавање њихових проблема.

Петковић је, након састанка са представницима Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, рекао да ће и као адвокат пружити подршку том одбору и лицима против којих су поднесене прекршајне пријаве.

"У прекршајном налогу се наводи да су та лица изазвала вјерску и расну нетрпељивост јер су наводно носила кокарде. Сматрам да овдје нема прекршаја јер није дефинисано шта је кокарда, нити је пописано какав је то грб и шта су лица носила на глави. Овдје је спорно да ли ће сутра бити кажњен било који Србин у ФБиХ који стави обиљежје Србије на главу и слично. Ово је правно насиље над лицима у Босанском Петровцу", објаснио је Петковић и додао да је сигуран да су кажњена лица, која ће бесплатно заступати, невина.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је да је било апсолутно непримјерено то што је полиција Унско-санског кантона са по 500 КМ казнила и српске дјечаке који су током прославе ових празника носили званична обиљежја Србије.

"Свјесно се ишло да се казни колона која прославља Божић и људи који су се сликали са обиљежјима Србије, иако је догађај најављен полицији", оцијенио је Радановић и додао да српски народ у ФБиХ спада у неки трећи, четврти и пети ред по важности.

Он је истакао да су институције Републике Српске, па и Србије, ослонац Срба повратника у ФБиХ, те да треба да их заштите зато што немају никакву заштиту федералних органа.

"Такође, поставља се питање да ли се грб Србије смије показивати у ФБиХ. Да ли МУП Српске треба прекршајно да гони Бошњаке који истичу заставе са љиљанима?", упитао је Радановић.