ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/01/2020

ОБАВЉЕНА РАСПРАВА О ИЗМЈЕНАМА ЗАКОНА О ПРЕБИВАЛИШТУ ДРЖАВЉАНА БиХ

 

САРАЈЕВО, 16. ЈАНУАРА /СРНА/ - Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ обавили су у првом читању расправу о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ.

 

Посланик Златан Бегић /ДФ/, образлажући Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ, указао је на мањкавост постојећег законског рјешења будући да одређене групе грађана немају права на лична документа у БиХ, односно на пријаву пребивалишта.

Према његовим ријечима, проблем у БиХ представља и велики број бесправно саграђених објеката, због чега ће њихови власници остати без потврде о праву власништва, а самим тим и права на личну карту.

Он је нагласио да се овај проблем посебно тиче припадника ромске националности.

"Овдје је ријеч о правном субјективитету сваког од нас и о томе морамо да водимо рачуна", рекао је Бегић.

На сједници је у првом читању размотрен и Приједлог измјене Пословника Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, чији су предлагачи посланици из Независног блока Мирјана Маринковић Лепић и Предраг Којовић.

Лепићева је навела да се овим приједлогом предвиђа да сва примања и накнаде посланицима буду регулисана законом, без остављања могућности да се она одређују у парламентарним комисијама.

О оба ова приједлога закона остали посланици нису дискутовали.

Расправа о Извјештају - детаљна анализа рада Извозно-кредитне агенције БиХ са посебним нагласком на пословање са "Унисом" - Фабриком цијеви Дервента, са приједлогом мјера за рјешавање проблема у раду ове агенције, вођена је на основу информације Управног одбора Извозно-кредитне агенције БиХ.

Посланик Шемсудин Мехмедовић /СДА/ позвао је посланике да подрже овај извјештај с циљем рјешавања нагомиланих проблема у Извозно-кредитној агенцији.

Мира Пекић /ПДП/ сматра да је Извјештај требало да буде обимнији и конкретнији, као и да се хитно приступи именовању новог Управног одбора, који би трасирао безбједнију будућност ове агенције.

Према њеним ријечима, Извозно-кредитна агенција је поднијела тужбе због дуга од 230 милиона против више фирми, а у исто вријеме је тужена за око 80 милиона дуга.

Она је констатовала да није извршен ниједан ранији закључак парламента БиХ о Извозно-кредитној агенцији.

Посланик СДП-а Нермин Никшић рекао је да Извјештај не представља "детаљну анализу", додајући да они који су довели Извозно-кредитну агенцију у тешку финансијску ситуацију не могу да је изведу на прави пут консолидације.

О Годишњем консолидованом извјештају унутрашње ревизије за 2017. годину, као и о Консолидованом извјештају о систему финансијског управљања и контроле у институцијама БиХ за 2017. годину није вођена расправа. /наставиће се/об/нч/вј