ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/01/2020

ОВЕ ГОДИНЕ ВИЈЕК ОД ОСНИВАЊА ПРВЕ ЗВОРНИЧКЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

 

ЗВОРНИК, 16. ЈАНУАРА /СРНА/ - Организациони одбор за обиљежавање 100 година од оснивања Грађанске школе трговинског смјера у Зворнику одлучио је данас да ће манифестација посвећена овом значајном јубилеју, највјероватније, бити одржана у септембру у трајању од седам дана.

 

Члан Одбора Биљана Писић рекла је новинарима да ће организација овог јубилеја бити веома тежак задатак, али истовремено и велика част.

"Формиран је Организациони одбор са 14 чланова из разних области, а чији је предсједник градоначелник Зворника Зоран Стевановић", рекла је Писићева.

Она је истакла да већ постоји много података о овој школи, али да ће значајне информације бити пронађене и у Архиву Републике Српске.

"Тренутно у школи имамо љетописе и албуме богате фотографијама из претходног периода, али највише труда уложиће наши професори историје и српског језика у координацији са Градском управом, како би наш јубилеј био достојно обиљежен", рекла је Писићева, која је и директор Средњошколског центра "Петар Кочић" Зворник.

Члан Организационог одбора и професор у овом средњошколском центру Станислав Томић рекао је да ће најважнији документ бити монографија која би требало да буде урађена поводом 100 година од оснивања прве средње школе у Зворнику.

"То је нешто што остаје трајно. Направићемо репрезентативно издање које ће служити на част, не само нашој установи, него и читавом граду", рекао је Томић.

Предсједник Организационог одбора Зоран Стевановић истакао је да овако велики и значајан јубилеј треба да буде достојно обиљежен.

"Главне активности треба да предложе запослени у школи, а Градска управа је у буџету обезбиједила средства да јубилеј прославимо како доликује", рекао је Стевановић.

Грађанска школа трговинског смјера основана је 1920. године као прва средња школа у Зворнику, из које је произашла данашња Јавна установа Средњошколски центар "Петар Кочић".