ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти16/01/2020

БЕЗ РЈЕШАВАЊА ПИТАЊА СВИХ РАТНИХ ЗЛОЧИНА НЕМА ПОМИРЕЊА

 

СРЕБРЕНИЦА, 16. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта рекао је да је јасно да је злочин над српским народом у Скеланима код Сребренице била геноцидна политика планираног истребљења Срба са лијеве стране Дрине који је започела такозвана Независна Држава Хрватска почетком Другог свјетског рата.

 

Он је истакао да су злочин над Србима у Скеланима у протеклом рату починиле муслиманске војне формације под командом ратног злочинца Насера Орића и да је чињеница да нико од наредбодаваца и починилаца ових свирепих и гнусних злочина над српским народом још није одговарао.

"Познато нам је да је Хашки трибунал политички суд који је основан, прије свега, да суди Србима, није основан да суди непристрасно и професионално свима који су чинили ратне злочине", истакао је Линта који је данас присустовао помену Србима који су убијени прије 27 година на подручју Скелана.

Он је указао да су Суд и Тужилаштво БиХ етнички мотивисане институције које имају за циљ да се избјегну кажњавања злочинаца из реда бошњачког народа.

"Жалосно је што се ни након скоро 25 година од завршетка рата бошњачки политичари још нису одрекли ратне политике и ратнохушкачке и антисрпске реторике", рекао је Линта.

Он је истакао да је важно да Тужилаштво за ратне злочине у Београду коначно почне да ради свој посао и да покреће истраге против свих који су наређивали и починили ратне злочине, не само у Сребреници, него у цијелој БиХ.

"Без решавања свих ратних злочина не може се говорити о помирењу", закључио је Линта.

Код Централног споменика српским цивилима и војницима у Скеланима код Сребренице данас је служен парастос и прислужене свијеће за покој душа 305 настрадалих Срба из овог мјеста и околних села које су сребреничке муслиманске снаге убиле у грађанском рату, а њих 69 усмрћено је на данашњи дан 1993. године.

Помен је данас служен и Србима у сребреничком селу Ћосићи, које су прије 27 година убили припадници муслиманских оружаних снага из Сребренице под командом Насера Орића.