ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/01/2020

ПОТРЕБНА КОРЈЕНИТА РЕФОРМА ВСТС-а

 

САРАЈЕВО, 16. ЈАНУАРА /СРНА/ - Посланици Представничког дома парламента БиХ објединили су расправу о годишњим извјештајима Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ за 2017. и 2018. годину, уз констатацију да ово тијело није добро радило свој посао, због чега су потребне корјените измјене Закона о ВСТС-у БиХ.

 

Посланик Независног блока Мирјана Маринковић Лепић осврнула се на годишњи извјештај ВСТС-а за 2017. годину, тврдећи да је неопходно да се о извјештају треба озбиљно продискутовати јер је то жива тема.

Она је подсјетила је да још није оформљена комисија која је требало да испита рад у правосуђу БиХ.

"Према медијима видимо да су за већину чланова ВСТС-а везане афере. Закон каже да чланови ВСТС-а морају бити особе високог моралног начела, а није ни предсједник, јер је везан за аферу `Поткивање`. Ми смо данас у ситуацију да медији откривају афере", рекла је Лепићева.

Она је навела да је 895 притужби на рад носилаца правосудних институција чињеница којом се ВСТС не може похвалити.

"Не зна се коме они одговарају. Правосуђе треба да буде независно и непристрасно, али то не подразумијева самовољу", рекла је Лепићева и затражила тематску сједницу о ВСТС-у у парламенту БиХ.

Сличне критике на незадовољавајући рад ВСТС-а изнијела је и посланик СДА Алма Чоло, наглашавајући да су тужиоци до сада подизали тек три оптужнице мјесечно, што је веома мало за ефикасан рад на спречавању криминалних радњи, посебно корупције у БиХ.

"Срамотно је да 368 тужилаца колико их има у БиХ подигне свега 2.206 оптужница притив 14.700 лица за годину дана или три оптужнице мјесечно", рекла је Чоло.

Посланик СДС-а Драган Мектић упутио је примједбу предсједавајућем Представничког дома Денису Звиздићу због чињенице да на сједници нема предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије, за којег је рекао да дуже игнорише ставове и закључке парламента БиХ.

Он је предложио да се ова тема данас скине са дневног реда сједнице и истакао да "корумпирани тужоци и даље губе процесе и расипају јавни новац".

Посланик СДА Шемсудин Мехмедовић подржао је Мектићево реаговање, истичући да је стање у правосуђу, можда, један од највећих проблема у БиХ, јер се то директно односи и на проблеме неправде, корупције и одласка младих из БиХ.

Он је позвао посланике да се озбиљно позабаве проблемима у ВСТС-у, посебно кадрвској политици, разним аферама, одговорности према грађанима БиХ, а не разним амбасадама или страним донаторима.

Посланик ДФ-а Златан Бегић, такође, сматра да је неопходно присуство предсједника ВСТС-а.

Он је најавио да ће ускоро, умјесто да дискутује о раду правосудних институција у БиХ, објавити књигу под насловом "Правосуђе у земљи чуда", тим прије јер се, како је рекао, сви досадашњи нереализовани закључци парламента БиХ о ВСТС-у могу "окачити мачку о реп".

Предсједавајућем Представничког дома Денис Звиздић је појаснио да се у сали налази овлаштени представник ВСТС-а, а посланик СДП-а Саша Магазиновић затражио је обраћање посланицима тог представника, али до тога није дошло.

Посланик ХДЗ-а Никола Ловриновић /ХДЗ/ истакао је да све институције у БиХ треба и морају да одговарају и да подносе ивјештаје о раду парламенту БиХ.

Нермин Никшић из СДП-а заложио се за независно правосуђе, али је констатовао да БиХ има озбиљан проблем са тим стандардом.

Он је подсјетио на многобројна лишавања слободе познатих политичара у БиХ, те да су сви судски поступци ријешени у њихову корист.

"Бави ли се ико у БиХ закључцима из извјештаја међународног правног експерта Рајнхарда Прибеа о стању у правосуђу БиХ. Реформа правосуђа у овој земљи најлошије је спроведена реформа", рекао је Никшић.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић, такође, сматра да је реформа правосуђа у БиХ доживјела крах, истичући да парламент има снагу и треба да буде мјесто гдје нема забрана и тајни, него гдје постоји отворени дијалог.

Према његовим ријечима, тужиоци у БиХ никоме не полажу рачуне за свој рад и "нико им ништа не може".

О извјештауј о примјени Јединствених правила за израду правних прописа у институцијама БиХ и о Специјалном извјештају о изгледу, употреби и заштити државних, односно службених обиљежја у БиХ, није вођена расправа. /наставиће се/об/нч/дад